Grytebrød eller eltefritt brød er en brødbakingsteknikk som gir luftig, saftig og perfekt brød med sprø skorpe. Denne oppskriften er en litt grovere variant med masse deilige frø. Sett gjerne deigen om kvelden og bak ut på morgenen når du står opp. Det beste er å bruke en emaljert jerngryte og jeg er veldig glad i min Le Creuset gryte, den passer perfekt å bruke og fås i mange størrelser og farger.
1 brød
400 g hvetemel
100 g sammalt hvete, fin eller sammalt rug
6 ss havregryn
4 ss solsikkekjerner
2 ss sesamfrø
2 ss linfrø
2 ss maltekstrakt
1 ts salt
1⁄2 ts tørrgjær
5 dl vann
Bruk en sleiv og bland det tørre sammen i en bolle. Tilsett maltekstrakt om du ønsker.
Hell i vann og rør deigen raskt sammen. Deigen skal være fast, men fortsatt litt klissete.
Dekk bakebollen med lokk eller plastfolie, og hev deigen i romtemperatur i 12-18 timer.
Dryss godt med mel på et ark bakepapir, og hvelv deigen over på arket. Deigen er litt klissete. Bruk en slikkepott eller litt mel på fingrene og brett sammen deigen fra kanten og inn mot midten. Gjenta bretteprosessen et par ganger til brødet begynner å holde formen
Strø eventuelt på litt mer mel dersom deigen klistrer seg fast til papiret.
Snu deigen og legg den med brettesiden ned på bakepapirarket. Sørg for å ha godt med mel på arket slik at brødet ikke setter seg fast under etterhevingen. Snu bakebollen over deigen, og la brødet etterheve i 1 ½ time.
Når brødet har stått på kjøkkenbenken i 1 ½ time, sett inn en støpejernsgryte med lokk i stekeovnen og skru ovnen på 250 grader.
La gryten stå i stekeovnen en ½ time slik at den blir god og varm.
Oppskriften passer fint til en gryte på 24 cm i diameter. Gryten du bruker bør tåle 250 grader og ha lokk.
Ta den varme formen ut av stekeovnen når deigen er ferdig hevet. Strø litt mel i bunnen av gryten. Løft opp deigen ved hjelp av bakepapiret og hvelv den over i gryta. Dryss eventuelt litt mel på toppen.
Ha på lokk og sett gryten tilbake i stekeovnen. Stek brødet i 30 minutter.
Ta av lokket på gryten, skru stekeovnen på 200 grader, og stek videre i 10 – 15 minutter til brødet har fått en fin gyllen farge og en sprø stekeskorpe. Vend brødet ut av gryten og avkjøl på rist.
Bruk de frøene du syns er best, her er det bare muligheter.
Det bør være ca. 150 g frø tilsammen.