Doughnuts er den amerikanske smulteringen og smaker himmelsk. Denne oppskriften er enkel og supergod! Har du lyst på litt annerledes fastelavnboller i år, lag disse og fyll dem med vaniljekrem eller krem.
ca. 15 stk
60 g smør
3 dl hel melk
1 pakke fersk gjær
11 dl hvetemel
½ ts bakepulver
3 ss sukker
1 ts vaniljesukker
3 eggeplommer
2 l nøytral olje, eks. rapsolje
Eggekrem:
5 eggeplommer
3 1/2 dl melk
1/2 dl sukker
2 ss maisstivelse (maizena)
4 pl. gelantin
3 dl kremfløte
Fyll:
8 – 10 jordbær
Smelt smør, ha i melk og varm til ca. 37 °C. Rør ut gjæren i melkeblandingen. Rør inn hvetemel, bakepulver, sukker, vaniljesukker og eggeplommer.
Kjør blandingen gjerne i mikser eller kna i 5 minutter til du får en smidig og glatt deig. Tilpass mengde hvetemel slik at deigen ikke blir for fast. Sett til heving under plast i 1 time i romtemperatur.
Kjevl ut deigen til 1/2 cm tykk og stikk ut sirkler med et glass eller utstikkering, ca. 9 cm i diameter. Ta et mindre glass og stikk ut et hull i midten, ca. 3 cm i diameter. Sett til heving 1 time tildekket.
Varm smaksnøytral olje i en kjele. Oljen skal ha en temperatur på 180 °C. Bruser det rundt en tresleiv når du stikker den i oljen er den passe varm.
Tips:
Vær veldig forsiktig når du varmer opp olje. Ha gjerne et lokk i nærheten og dekk til med det hvis det begynner å brenne i oljen.
Bruk en tresleiv til å forsiktig legge donuts i oljen slik at den ikke spruter.
Når oljen slutter å boble veldig rundt deigen er den brun på undersiden og klar til å snus og «koke» på andre siden. De skal bli lyst brune på begge sider.
Legg dem på et kjøkkenpapir på en rist slik at oljen kan renne av og avkjøles.
Lag eggekrem.
Visp sammen eggeplommer, melk, sukker og maizena i en kjele.
Klipp opp gelatinplater og ha dem i kjelen. Varm opp smeten under omrøring til kremen begynner å tykne. Avkjøl kremen i kaldt vann.
Trekk kjelen til side hvis det tykner raskere enn du rekker å røre jevnt, ellers kan kremen sprekke eller skille seg.
Sett kjelen tilbake på platen for å tykne videre til passe konsistens.
Avkjøles hurtig i kaldt vann i oppvaskkummen.
Pisk kremfløte stiv og vend den sammen med den avkjølte eggekremen.
Del donutsene i to og fyll dem med eggekrem og jordbær. Legg på toppen og dryss gjerne ett strø melis på toppen eller lag melisglasur og smør på