17-mai-bord
Alle innlegg Kylling og fjørfe Meny og mat

17.mai er vi så glad i – Smakfullt lunsjbord for store og små.

0 Flares 0 Flares ×

Jeg kjenner at jeg gleder meg til 17.mai og nå er det ikke mange dagene igjen til vi igjen skal la flaggene vaie og vi skal glade og lystige rope hipp hipp hurra, og vise at vi er stolte av å bo i dette vakre landet.

Og jeg ser alltid fram til å heise flagget, finne fram den vakre bringeduksbunaden min fra Øvre Valdres og kjenne den gode og stolte følelsen sige innover meg når jeg hører Ja vi elsker, Norge i rødt hvitt og blått og alle de andre kjente og kjære 17.mai sangene.
Fra jeg var 6 år gammel har jeg vært vant med å stå tidlig opp for å være med på flaggheising og spille med korpset og gå i tog. Nå som voksen synger jeg i kor og her er tradisjonen å møtes for flaggheising, salutt og en minikonsert. Vi avslutter alltid med en liten matbit og en kaffekopp, før alle haster videre til tog og andre koselige aktiviteter. I år har vi invitert gode venner til sen lunsj. Her har jeg funnet fram til noen deilige småretter du enkelt kan lage og så skal det også serveres noe godt og boblende i glasset.


Her får du noen gode oppskrifter på et enkelt 17.maibord som ikke krever så mye av deg, og som du
kan forberede på forhånd. 

Prøv noen deilige bobler før dere setter deg til bords:

3741701 Ra Conegliano Vald. Prosecco Sup kr 134,90

2256201mA.D. Coutelas Louis Victor Fût de Chéne Brut 329,90

champagne 17.maiprosecco 17.mai

 Til koldtbordet kan du servere:

2042601Quinta do Portal Colheita Branco, hvit 169,50 (Bildet mangler)

2252306 Riposato, rød, kr 430, BIB

riposato

5220101 Antiche Terre Corvina, kr 122
ATV corvina varenr 5220101
1453901 Le Grand Ballon Sauvignon Blanc, kr 127
vin-17-mai

sma-munnfuller

Lefser med røkelaks

Ca. 15 biter
2 lefser
1 beger snøfrisk med dill
2 ss hakket dill eller kruspersille
300 g røkelaks
Smør snøfrisk på lefsene og dryss over dill eller andre urter.
Legg på røkelaks og rull lefsene fast sammen.
Skjær dem i ca. 2 cm tykke skiver.

Kyllingfilet med sellerirot
Ca. 15 biter
1 kyllingfilet, gjerne Stange kylling med skinn
1 ss smør
2 ss kyllingfond
1 skalk sellerirot
1 ss smør
½ ts salt
Pynt:
Litt rømme
timian
Stek kyllingfileten med skinnsiden ned i smør i en stekepanne.
Legg fileten i aluminiumsfolie ha over kyllingfond, pakk den inn og legg den i en ildfast form.
Sett i et steketermometer.
Rens og del opp selleriroten i biter og legg dem i en ildfast form, strø på salt og fordel smøret over.
Begge formene stekes i ovnen på 170 grader i ca. 20 minutter eller til steketermometeret viser 69 grader. Ta kjøttet ut og la det hvile minst 15 minutter.
Del opp kjøttet i biter. Legg så en bit med kylling på selleriroten og pynt med en liten klatt rømme og timian på toppen.

Poteter med rømme og rogn
Ca. 15 biter
8 poteter
1 beger seterrømme
1 glass lodderogn
Litt gressløk
Kok potetene møre i vann. Hell av vannet og skrell dem. Avkjøl potetene.
Del potetene i skiver og legg på seterrømme og lodderogn.
Pynt med gressløk på toppen.

Urteomelett med spekeskinke

 urte-omelett-spekeskinke

Urteomelett smaker fantastisk godt til spekeskinke. Enkelt å lage og lett å spise.

24 stk
2 bunter tynne asparges
40 g soltørkede tomater
150 g sukkererter
1 bunt gressløk
½ potte kjørvel
10 egg
1 dl melk
1 ts salt
1 knivsodd kajennepepper
80 g revet ost
24 skiver spekeskinke
24 salatblader
Skjær asparges, soltørkede tomater og sukkererter i biter.
Klipp opp gressløken i biter og finhakk kjørvelen. Bland alt sammen.
Pisk sammen egg, melk, salt, kajennepepper i en bolle. Bland eggeblandingen med grønnsak- og urteblandingen.
Hell blandingen i en liten langpanne, ca. 25×30 cm med bakepapir i bunnen.
Stekes i ovnen på midterste rille ved 180 grader i ca.25 minutter, eller til blandingen har stivnet.
Avkjøles i pannen og skjæres i biter.
Rull sammen en skive spekeskinke og ha på et salatblad og sett det med en tannpirker eller en liten pinne på omeletten. Sett bitene på et fat og server.

Smørbrødkake.

smor-brod-kake

6–8 porsjoner
25 g margarin
2 ½ dl melk
25 g gjær
1 ts salt
1 ss sukker
400 g hvetemel
Fyll 1:
125 g leverpostei
125 g kremost naturell
1 båt hvitløk
2 ss sitronsaft
Fyll 2:
6 hardkokte egg
2 dl lettrømme
1 dl lettmajones
2 ts tørket gressløk
1 rød chili
1 ts karri
1 ts sitronsaft
4 dråper tabasco, kan utelates
½ ts sukker
½ ts salt
½ ts pepper
Pynt:
1 beger crème fraîche orginal, 35 %
1 pk ruccula
12 skive roastbiff
1 boks krepsehaler
8 skiver røkelaks
12 kapers med stilk
12 sorte oliven
tørket gressløk
Smelt margarin. Ha i melk og varm til 37 grader.
Løs opp gjæren i melken. Tilsett salt og sukker.
Rør inn melet. La deigen heve i 1 time.
Smør en form med avtakbare kanter/sukkerbrødform (24 cm). Kna deigen og trykk den ut til et jevnt lag i formen. Etterhev i 20 minutter.
Stekes i ovnen på nederste rille ved 200 grader i 20 minutter. Snu formen på et bakepapir og avkjøl. Del brødet i tre.
Fyll 1:
Ha leverpostei, kremost og hvitløk i en foodprosessor. Spe med litt sitronsaft og smak til.
Fyll 2:
Kok eggene, avkjøl i kaldt vann og del dem i grove biter. Del chilien i to og skrap ut frøene og finhakk dem. Rør godt sammen rømme, majones, gressløk, chili og karri. Smak til med sitron, sukker, tabasco, kan utelates, salt og pepper.
Sammensetting av smørbrødkaken:
Pisk crème fraîche til kremkonsistens.
Smør fyll 1 på den nederste bunnen. Legg på brødlag nummer to og smør på fyll 2. Legg på det siste brødlaget og smør pisket crème fraîche rundt hele som på en bløtkake.
Trykk tørket gressløk forsiktig rundt kanten på smørbrødkaken.
Legg på et lag med ruccolasalat og pynt med skiver av roastbiff, krepsehaler og røkelaks, cherrytomater, stilkapers og sorte og oliven.

Tomater og mozarellaost på spyd

mozarella-tomat-basilikum

Små søte tomater og litt ost trædd på et spyd er kjempe godt og ikke minst veldig fint å se på!

4 porsjoner

16 små tomater
2 mozarella oster
basillikum
trespyd

Vask tomatene og del mozarellaosten i skiver.
Træ tomater og ost på spydene sammen med basilikum.
Legg spydene over en bolle og server.

 

Pizzasnurrer og innbakte pølser

inn-bakte-polser-pizza-snurrer

Veldig enkelt å lage ferdig og puttes i fryseren gjerne dager før nasjonaldagen. Elskes av store og små!

(Ca. 20 stk)
50 g gjær
5 dl fingervarmt vann
4 ss olje
1 ts salt
2 egg
16 dl hvetemel
Pizzasaus:
4 ss tomatpuré
litt vann
¾ ts sukker
1 ts pizzakrydder
salt og pepper
Fyll:
16 grillpølse
1 rød paprika
250 g revet hvitost
1 sammenvispet egg til pensling
Litt sesamfrø
Rør gjæren ut i fingervarmt vann, 37 grader og tilsett olje, salt, egg og hvetemel.
Elt deigen godt og la den heve i 1/2 time til dobbel størrelse.
Del deigen i to leiver.
Lag en enkel og god pizzasaus av tomatpuré rørt ut med litt vann. Rund av smaken med litt sukker. Smak til pizzasausen med oregano, salt og pepper.
Kjevle ut deigene til to avlange leiver. Smør pizzasaus på leivene.
Del opp 8 pølser og fordel pølsebitene og osten på den ene leiven. Rull sammen leiven på samme måte som til en rullekake.
Skjær 3 cm brede stykker av ”pølsa” og legg dem med snittflaten opp på bakepapirkledd stekebrett. Trykk eventuelt snurrene litt ned (blir bredere og ikke så høye). La dem etterheve i ca. 20 minutter.
Bruk en baketrinse og skjær ut lange remser, 2 cm i bredden og 10 cm i lengden av den andre leiven.
Surr deigen rundt pølsene. Pensle med egg og strø på litt sesamfrø.
Stekes i ovnen på nederste rille ved 225 grader i 20 minutter. Avkjøl snurrene og pølsene litt på rist før dem serveres. Avkjøles helt om de skal fryses.

Tips:
Både snurrene og pølsene kan fryses. Ta dem opp noen timer før de skal spises. Gi dem eventuelt et lite opphold i varm stekeovn for å lune dem. Pizza-snurrene og pølsene er utmerket piknik-mat for store og små. Ta dem med frosne. De tiner raskt.

Vinanbefaling:

3741701 Ra Conegliano Vald. Prosecco Sup kr 134,90
2256201mA.D. Coutelas Louis Victor Fût de Chéne Brut 329,90

 

0 Flares Facebook 0 Google+ 0 Twitter 0 LinkedIn 0 0 Flares ×