Disse deilige julekakene kan minne om smultringer, men er fastere og sprøere i konsistensen enn sine rundere søstre. For mange er hjortetakk en av de syv slagene til jul. Er du først i gang med smultkjelen er det like greit å lage disse i samme slengen. Nytes ferske til en kopp kaffe. Nydelige og smakfulle som du også blir mett av.
4 egg
250 g sukker
125 g smør
½ dl konjakk
1 ts hornsalt
1 ts malt kardemomme
600 g hvetemel
1 kg smult
Visp eggedosis av egg og sukker. Smelt smøret og avkjøl litt, bland i eggedosis.
Ha i konjakk og kardemomme. Rør hornsalt i halvparten av melet og rør blandingen dette i eggedosisen.
La deigen stå kaldt og tildekket til neste dag.
Bruk resten av melet til utbaking. Arbeid med litt deig om gangen og form den til fingertykke ringer. Skjær tre skråhakk i hver ring.
Ta fram en gryte, gjerne en jerngryte hvis du har, og bruk så mye smult at kakene får god plass.
Kok hjortetakkakene gyllebrune i den varm smulten.
Sjekk at smulten er varm nok ved å stikke en trepinne ned i gryten.
Når det freser rundt pinnen, kan kakene legges i. Pass på at smulten ikke blir for varm under kokingen og ha alltid et lokk liggende ved siden av i tilfelle det tar fyr.