Klassisk løksuppe har få – men gode ingredienser og i tillegg har den en deilig løksmak. Dette er kanskje den enkleste og rimeligste retten du kan servere, enten du skal ha gjester eller bare servere det til middag en vanlig dag.
4 porsjoner
8 løk
2–3 båter hvitløk
2 ts tørket timian eller en kvist frisk timian
2 ss smør
1 l kyllingkraft
2 dl hvitvin, kan utelates
1 laurbærblad
1 ts salt
½ ts pepper
4 dl vellagret ost revet
4 skiver daggammel loff
Rens og del løken i to og skjær tynne skiver.
Varm smør i en stor kjele.
Tilsett løken og la den surre på svak varme under omrøring til løken blir blank, løken skal ikke bli brun.
Tilsett finhakket hvitløk og timian mot slutten.
Tilsett kraft og vin, vil du ikke bruke vin, kan du bruke eplejuice i stedet for.
Kok opp og la suppen trekke 30 minutter.
Smak til med salt og pepper.
Fordel suppen i ovnssikre porsjonsskåler, legg loffskivene over, enten i biter eller hel som skive og dryss over rikelig med ost.
Gratineres i ovnen på øverste rille ved 250 grader i 6–8 minutter eller til osten er blitt gyllen.
Tips!
Serveres med fersk godt brød, gjerne valnøtt- eller olivenbrød.