Tradisjonell suppe kokt på svineknoke er god og solid bondekost som egner seg året rundt, og til både hverdag og fest. Tips! Ønsker du tradisjonell ertesuppe, legg erter i bløt ett døgn, tilsett gjerne sellerirot og bytt det ut med potetene eller bare i tillegg.
4 porsjoner
1 lettsaltet, røkt svineknoke
3 l vann
2 løk
6 poteter
6 gulrøtter
4 stilker frisk timian
1 neve persille
10 hele pepperkorn
Tilbehør:
ferskt brød
smør
Tørk av svineknokene med litt papir og legg dem i en kjele. Hell på vann slik at vannet dekker hele knoken. La svineknokene trekke i vann på 85–90 grader i ca. 3 timer, de skal ikke koke. Knokene er ferdige når kjøttet løsner fra bena. Ta opp kjøttet med en hullsleiv og la det avkjøle seg litt før det renses fri for svor, fett og ben.
Vask, skrell og del opp alle grønnsakene i passe store terninger.
Sil kraften, ha den tilbake i kjelen og kok den opp på nytt. Tilsett grønnsakene, sammen med timian og persillestilkene, og kok dem møre, ca. 20 minutter.
Skjær kjøttet i fine terninger og tilsett det i den ferdige suppen. Tilsett litt nyklippet kruspersille rett før servering om du ønsker.
Server med godt brød og smør ved siden av.