Julens høydepunkt! Kan du tenke deg noe bedre enn lukten, smaken og konsistensen av en nybakt, saftig julekake med rosiner? Gjerne med et par skiver brunost på, og et glass kald melk ved siden av. Enkelt og veldig godt!
2 stk.
125 g smør
5 dl helmelk
50 g gjær
125 g sukker
1 ts malt kardemomme
1 ts bakepulver
1 egg
1 kg hvetemel
150 g rosiner
Pensling:
1 egg til pensling
Smelt smør i en kjele, tilsett melk og varm til ca. 37º. Ha væsken i en bakebolle og rør ut gjæren i den lunkne blandingen
Tilsett sukker, kardemomme, bakepulver og egg og bland alt sammen. Tilsett det meste av melet og elt deigen til den slipper bollen. Deigen skal være blank og smidig.
Heves til dobbel størrelse under plast eller et klede på et lunt sted i ca. 40 minutter. Hvelv ut deigen på et lett melet bord, del deigen i to, fordel rosiner på emnene og rull dem sammen. Elt dem til store, runde boller.
Bruk en skarp kniv og lag et par snitt rundt kanten nede. Trykk kakene litt godt ned på midten for å unngå sprekker. Plasser kakene på et stekebrett med bakepapir og sett dem til heving under plast på et lunt sted i ca. 40 minutter, gjerne lengre.
Visp egget lett sammen og pensle over like før en setter dem inn i ovnen.
Stekes på nederste rille ved 200° til de er gjennomstekte, 30–40 minutter. Avkjøl på rist. Server gjerne med smør og brunost.
Tips! Bank lett på bunnen eller på toppen av kaken om du kan høre en hul lyd, høres en hul lyd er julekaken ferdig stekt.