hjemmelaget rødkål, surkål og syltede rødbeter
Alle innlegg Grønnsaker og poteter Julemiddager Oppskrifter

Rødkål, surkål og syltede rødbeter

0 Flares 0 Flares ×

Rødkål, surkål og syltede rødbeter tåler å lages flere måneder før de skal brukes. En kan hermetisere surkål og rødkål også, men det enkleste er å legge dem i små poser og ta opp det du trenger fra fryseren.

Rødkål

4 porsjoner

1 rødkål, mellomstort
4 ss ribbefett, andefett eller smør
1 ts knust allehånde
1 kanelstang
2 stjerneanis
1 dl eplemost
1 dl eddik, 7 %
4 ss sukker
¼ dl solbærsirup
2 epler
1 ts salt
¼ ts kvernet pepper

Fjern stilken på rødkålen og del den i strimler. Fres kålen i en kjele med ribbefettet, allehånde, kanel og stjerneanis.

Tilsett eplemost, eddik, sukker og solbærsirup og kok opp. Skru ned varmen og la det hele småkoke under lokk i ca. 30 min, rør om av og til. Rens epler og skjær i biter. Tilsett dem i kjelen og la alt småkoke til væsken nesten helt fordampet vekk. Smak til med salt og pepper.

Surkål

4 porsjoner

1 kg kålhode
1 gul løk
2 epler
1 ss karve
1½ ts salt
3 dl vann
1 terning buljong
ca. 2 ss sukker
ca. 2 ss eddik

Skyll kålhodet, fjern eventuelt de ytterste bladene hvis de ikke er pene og del kålhodet i fire båter.

Snitt kålen i tynne strimler, ikke bruk den tykke midtstilken. Skjær løken i tynne skiver, skrell eplene og del dem i båter. Legg kål, løk, epler, karve og salt lagvis i en passende kjele.

Hell over væske og la det småkoke under lokk i ca. 45 minutter. Rør av og til. Smak til med sukker, eddik og litt mer salt hvis nødvendig. Server med en gang, eller ha den over i en boks med lokk eller fordel i poser og frys ned.

Tips! Ved oppbevaring i lufttett boks eller glass i kjøleskap, vil surkål og rødkål ha holdbarhet på minst 1 uke. Lages den før, frys den ned og har en holdbarhet minst 6 md.

Rødbeter

1–2 glass

1 kg rødbeter
1 ss karve eller spisskummen
1 ss hel nellik
½ ss hel sort pepper
3 dl eddik, 7 %
200 g sukker
2 dl vann

Vask betene godt og ha dem i en kjele med vann, La de koke ca. 1. time. Avkjøl og skrell betene.

Del betene i skiver, gjerne med en kniv med riller og legg dem over på rene steriliserte glass.

Kok opp eddik, sukker, vann, karve, nellik og pepper og kok til sukkeret er oppløst. Hell varm lake over helt over betene. Sett på lokk og skru godt til.

Oppbevar glassene mørkt og kjølig. Syltede rødbeter er holdbare på tette glass i minst 6 md.

0 Flares Facebook 0 Google+ 0 Twitter 0 LinkedIn 0 0 Flares ×

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *