Hjemmelaget julesild, karrisild og tomatsild
Alle innlegg Brennevin Ett glass

Gylne dråper til julens lunsjer og småretter

0 Flares 0 Flares ×

Det  lakker og lir mot jul og det er på tide å tenke på hva du skal servere både på tallerkenene og i glasset. Og gylne dråper i glasset må en jo ha. Noen nyter den godt avkjølt, mens andre foretrekker den temperert. Den er elsket av mange, mens andre synes den blir i sterkeste laget, men det synes som det stadig blir flere og flere  som finner den behagelig. Hva jeg snakker om? Akevitten, selvsagt!

Akevitten har røtter tilbake til 1400-tallet og de første nedtegnede skrifter om de edle dråper finne vi hos Olav Engelbrektsson, den siste erkebiskopen i Norge. Han fikk en flaske i foræring av Eske Bille, en danske som var slottsherre på Bergenhus. I det vedlagte brevet forteller hr. Bille at han oversender noen edle dråper «som kallis Aqua vit.

For å kunne kalles norsk akevitt må den produseres på sprit fra minst 95 prosent norske poteter, inneholde karve, og eller, dill, og ha ligget på eikefat i minst 6–12 måneder – avhengig av størrelsen på fatet.

Jeg liker å parre god drikke til gode retter her har jeg fått hjelp av Alte Minothi i Anora til å finne frem til noen gode gylne dråper som passer til julens sild, spekefat med avokadokrem og andre tradisjonsretter som serveres til jul. Så om du ikke har smakt disse akevittene, er de verdt å teste ut sammen med de gode sildeglassene som tomatsild og karrisild eller det deilige fatet med spekemat og avokadokremen.

Lysholms Høytid Juleaquavit er en moderne akevitt inspirert av Trøndelags farger og smaker. Den uslåelige kombinasjonen av tørket frukt og sjokolade bringer julehøytiden inn i hver dråpe. Med inspirasjon fra naturen i Trøndelag er akevitten smaksatt med tindvedbær. Dette gir et elegant preg av tørket frukt. Et spennende innslag av kakaobønner bidrar med et  hint av mørk sjokolade. Denne akevitten er allsidig men passer godt til koldtbordet, sild og er nydelig til julens gravede laks.

Høytid akevitt

Gammel Opland Juleaquavit – en unik krydderblanding og fem års modning på Anoras beste fat gir en elegant og velbalansert akevitt med kompleks smak av avrundede kryddere fra den unike krydderblandingen som karve, anis, lakris og varm sitrus. Den lange fatmodningenpå sherryfat gir rike fatnoter som vanilje, krokan og tørket frukt. Passer til de fleste tradisjonelle juleretter og silderetter, dessert eller til en god kopp velbrygget kaffe som en avec.

gammel opland juleakevitt

 

Om du har lyst til å teste ut en eller begge disse til sild, anbefaler jeg deg å lage disse smakfulle sildeglassene. Sild er både godt, sunt og bærekraftig og passer perfekt på bordet til juls måltider,

Karrisild med eple og klassisk tomatsild er to spennende sorter som absolutt bør prøves.

Karrisild:

 

Karrisild

Gir ca. 5 dl

600 g kryddersildfileter
3 dl crème fraîche
165 g majones
½ dl fløte
2 ss karri
¼ ts pepper
1 rødt eple
3 stilker vårløk
¼ ts salt

Karrisild: Tørk sildefiletene med papir og del filetene i biter på skrå. Sild er i utgangspunktet ganske salt, så  smak på silden om den må vannes ut i melk eller vann noen minutter før den brukes.

Bland crème fraîche, majones og fløte. Smak til med karri og pepper. Skjær eplet i små biter og vårløk i tynne ringer.

Legg sild, eplebiter, og vårløk lagvis i et syltetøyglass eller i en bolle. Hell karriblandingen over. Smak til med salt om nødvendig.

Tomatsild: 

Tomatsild

Gir ca. 5 dl
600 g kryddersildfilet
2 gule løk
1 dl nøytral olje
100 g tomatpuré
2½ dl sukker
1 dl vann
1 dl eddik, 7 %
1 ts pepper
1 bunt dill
2 laurbærblad

Tomatsild: Tørk sildefiletene med papir og skjær filetene i biter på skrå. Rens og skjær løk i tynne skiver.

Varm olje i en kjele, rør inn tomatpuré og la det surre noen minutter. Ta kjelen av platen, tilsett sukker og rør til alt er smeltet. Avkjøl. Rør inn vann, eddik og pepper.

Legg sild, løk og dill lagvis i et stort glass, legg i laurbærbladene og hell tomatsausen over. Sett på tett lokk og oppbevar i kjøleskap.

Sildeglassene bør trekke minst et døgn i kjøleskap før de spises.

Spekefat med avokadokrem og focaccia

Avokadokrem med spekefat og focaccia

En middelhavsinspirert julerett som er lett å like.

6 porsjoner

Avokadokrem:
2 myke avokado
¼ rødløk
1 ss sitronsaft
2 ss rømme
2 eggehviter
½ ts salt
¼ ts pepper
2 ss sitronsaft

Blinis:
1 ts tørrgjær
3 dl helmelk
4 dl hvetemel
2 egg
½ ts salt
50 g smør

Spekefjøl:
150 g spekepølse
150 g spekeskinke
150 g salami
1 eple
10 bjørnebær
1 dl eplemos

Focaccia:
1 l hvetemel
1 pk. tørrgjær
5 dl lunkent vann
½ ts salt
1 ts sukker
3 ss olivenolje

Topping:
¼ dl olivenolje
2 ts flaksalt
2 mozzarella
5 skiver spekeskinke

Avokadokrem: Del avokado i to. Fjern steinen og bland kjøttet med finhakket rødløk, sitronsaft og rømme. Kjør alt med stavmikser til jevn puré.

Pisk eggehvite stiv og vend den forsiktig inn i avokadokremen. Smak til med salt og pepper. Oppbevar kjølig til den skal brukes.

Blinis: Rør ut gjær i romtemperert melk og visp inn mel til en glatt røre. Skill egg. Rør inn eggeplommer og salt. La røren svelle på benken i ca. 1 time. Smelt smør, avkjøl litt og rør den inn. Stivpisk eggehvite og vend forsiktig inn i røren.

Hell røren i små klatter i en varm panne. Stek gylne på begge sider og avkjøl på rist.

Montering: Legg blinis på et fat. Ha avokadokremen i en sprøytepose med rund tupp. Sprøyt kremen på i tre omganger. Start med en stor base, fortsett med mindre og mindre, slik at hver kremtopp ser ut som et lite juletre.

Focaccia: Bland mel, tørrgjær, sukker, salt og lunkent vann i en kjøkkenmaskin og elt på lav hastighet i ca. 15 minutter. Tilsett olje og kjør maskinen et par omdreininger, slik at oljen legger seg rundt deigen. Heves under et klede i ca. 30 minutter.

Hell deigen over i en bakepapirkledd springform eller annen rund form, ca. 24 cm. Strø på salt og hell over olje. Stikk fingrene ned i deigen, slik at det dannes små groper på overflaten. Etterheves i ca. 10 minutter. Stekes på midterste rille ved 200° i ca. 25 minutter til den er gyllen og gjennomstekt. Avkjøl på rist.

Servering: Legg focacciaen på et fat. Skjær mozzarellaen i skiver, legg dem på focacciaen og sett på skiver med spekeskinke på toppen. Legg spekematen på en fjøl, skjær eplet i skiver, legg på bjørnebær og ha eplemosen i en bolle. Server avokadokremblinis med spekemat og focaccia til.

God lagring: Hele stykker med spekemat oppbevares best i lerretspose, hengende fritt på et mørkt, kjølig og luftig sted. I kjøleskap mugner den lett hvis du pakker den tett i plast. Bruk heller matpapir eller aluminiumsfolie.

0 Flares Facebook 0 Google+ 0 Twitter 0 LinkedIn 0 0 Flares ×

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *