Nybakt vørterbrød er en tradisjon for mange i jula. Skjær det i rause skiver og server med smør og brunost til en kopp varm kakao. Vørterbrød egner seg også godt til å fryses.
2 brød
1 pk. gjær
1 flaske vørterøl, 0.33 l
1 ts salt
ca. 400 g hvetemel
Hoveddeig:
4 ss mørk sirup
2 dl lunken melk
ca. 400 g siktet rugmel
1 dl sukker
1 ts malt nellik
1 ts malt anis
1 dl rosiner
Pensling:
1 egg
Rør gjæren ut i romtemperert vørterøl. Tilsett salt og siktet hvetemel til en løs fordeig. La fordeigen heve i ca. 30 minutter.
Rør sirupen ut i varm melk. Avkjøl til ca. 37°. Tilsett melkeblandingen og resten av ingrediensene bortsett fra rosinene i samme bolle som fordeigen. Elt deigen til den er fast og smidig. La deigen få heve til dobbelt størrelse. Elt deigen en gang til og tilsett rosiner. Del deigen i to eller tre, og form til avlange eller runde brød. Tilsett om nødvendig litt mer mel slik at de holder formen og ikke siger utover.
Legg brødene på bakepapirkledd stekebrett og etterhev i 30 minutter. Pensle med egg. Stekes ved 180° i 45–50 minutter. Pass på stekingen godt slik at brødene ikke blir for mørke. Reguler eventuelt temperaturen noe ned mot slutten av steketiden eller dekk brødene med et matpapir.
Avkjøl på rist.