Kransekake
Desserter Formkaker is-og ostekaker Julekaker Kjeks og muffins Konfekt Oppskrifter

Kransekake

0 Flares 0 Flares ×

Er dette nasjonalkaken over alle kaker? Jeg tror kanskje det.  Men du visste kanskje ikke at kransekake kan spores tilbake til 1600-tallet, da det var tradisjonen å ha skuebrød eller prydbrød på bordet. De er beskrevet som pyramideformede oppsatser av kaker og frukt på franske dessertbord. Navnene tilsier at bakverkene skulle være en fryd for øyet. Hanna Winsnes beskriver kransekake i sine kokebøker fra midten av 1800-tallet. Da fantes ikke kransekakeformer, så Winsnes beskriver hvordan man kunne bruke maler av papir i ulike størrelser.  Så ingenting er som en god og seig kransekake, nydelig til is og andre desserter, men en bit til en kaffekopp er også fantastisk.

18 ringer.

1 kg mandler

8 eggehviter

1 kg melis

Glasur

1 eggehvite

3 dl melis

½ ts romessens eller sitronsaft

Skåld halvparten av mandlene og la dem lufttørke en dag eller tørk dem på lav varme i stekeovnen på ca. 50 grader i ca. 8 timer.

Mal alle mandlene fint, helst med en gammeldags, håndsveivet mandelkvern. Bruker du kjøkkenmaskin, blir massen fort kompakt og klissete. Sikt melis i mandelmelet og vend inn eggehvitene, én etter én, til en passe fast deig. Tilsett den siste eggehviten i porsjoner for å sikre at deigen ikke blir for bløt. Sett deigen kaldt, gjerne til neste dag.

Trill deigen ut til fingertykke pølser eller mal den ut gjennom en kjøttkvern med egnet hullskive. Smør kransekakeformene med olje eller formfett, strø formene med semulegryn eller mel og fyll dem med kransekakemassen.

Sett formene på stekeplater og stek dem på nederste rille ved 200 grader i ca. 10 minutter. Bruk helst varmluft, det gir et jevnere stekeresultat. Ta ringene ut av formene når de er nesten kalde og legg dem over på rist, slik at de blir helt avkjølt.

Glasur: Bland sammen eggehvite og melis til tykk glasur og ha det i et papirkremmerhus evt. i en sprøytepose hvor en klipper av et bittelite hjørne som blir tynt nok. Legg den største ringen på et fat. Sprøyt så på ønsket mønster på hver ring, etter hvert som kaken settes sammen til en pyramide. Kransekake kan med fordel fryses, men det er best å ikke fryse den med glasur. Glasuren har en tendens å sprekke og falle av, når den tas opp igjen og skal serveres.

Tips!

Ferdig kransekakemasse fungerer også fint. Du trenger 3 pakker til en stor kransekake. For å holde kaken seig i flere dager, kan du legge en rå, skrelt potet eller en loffskive i kakeboksen. Kransekake kan gjerne fryses; den blir seig når den tines.

Historien:

 

0 Flares Facebook 0 Google+ 0 Twitter 0 LinkedIn 0 0 Flares ×

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *