Medisterdeig kan fint blandes med karbonade eller kjøttdeig for å få dem litt grovere og bitte litt sunnere. Med julekrydder i deigen blir dette en deilig forsmak på julen.
4 porsjoner
800 g kald medisterdeig
200 g karbonadedeig
4 ts salt
2 ss potetmel
1 ½ ts pepper
2 ts malt muskat
2 ts malt ingefær
4¬5 dl kald melk (de som ikke tåler melk bruk iskaldt vann)
1 liter vann
2 terninger buljong
1 kanalstang
4 stjerneanis
Grønnkål og eplesalat:
1 pk. grønnkål
2 røde epler
1 pk. aprikos
1 ss smør
1 ss honning
1 pk. pistasjnøtter
Sjy:
5 dl sjy
3¬4 ss maisenna jevner
¼ ts salt
¼ pepper
Elt den kalde medisterdeigen seig med salt. Tilsett potetmel og krydder, arbeid sammen og spe med kald melk litt forsiktig i begynnelsen, øk etter hvert. Elt deigen seig mellom hver gang det spes. Stek en prøvekake for å sjekke smaken! Form til runde kaker og stek i smør i varm panne.
Legg dem over i en kasserolle med vann og kraft. Legg i en kanelstang og stjerneanis om du ønsker en sterkere smak av krydder på sjysausen. Kok opp og la trekke 15–20 minutter til medisterkakene er gjennomkokt.
Grønnkålsalat: Riv grønnkålen i biter, skjær eplene i båter uten kjernehus og del aprikosen i to. Varm en stekepanne med litt smør og stek grønnkålen og eplebåtene raskt sammen med honning og pistasjnøtter.
Hell av litt av sjyen fra medisterkakene og jevn med litt maisenna jevner. Smak til med salt og pepper om det er nødvendig.
Server medisterkaker med lun grønnkålsalat og gjerne stekte eller kokte poteter til.