Alle innlegg Fisk og skalldyr Grønnsaker og poteter Oppskrifter

Akevittsild, Glassmestersild og Syltet rødløk

0 Flares 0 Flares ×

Eddik har vært blant våre viktigste, naturlige konserveringsmidler og sannsynligvis en av de første smakstilsetningene i maten. Eddik er en fin måte å konservere mat på. Eddik tilfører maten en syrlig og litt bittersøt smak, men eddik er virkelig en av  våre mest effektive konserveringsmidler. Eddikens lave surhetsgrad gjør også at vikige vitaminer som vitamin C og andre næringsstoffer ikke blir ødelagt av enzymer og luftens oksygen, dette gjør at en forlenger holdbarheten til mat som legges ned som sild, grønnsaker og annen mat som en bruker eddik i. 

Her får du oppskrift på både syltet rødløk, akevittsild og en glassmester sild. Sild skal være fast i kjøttet, så ta en titt på holdbarheten. Jo lengre holdbarhetsdato, jo ferskere er silden. 

Syltet rødløk smaker nydelig som tilbehør til både kjøtt- og fiskeretter, på smørbrød og i salater, og er et must for den som vil ha et fristende og lekkert tilbehør.

1 glass
2 rødløk
Syltelake:
11/2 dl vann
1 dl sukker
1/4 dl eplecidereddik eller 7% eddik
1/4 ts hel pepper

Kok opp vann, sukker og eddik i en kasserolle. Legg i pepperkorn når sukkeret har løst seg opp.

Skjær rødløk i tynne skiver og legg dem i syltelaken. Kok opp, trekk kasserollen av platen og avkjøl.
Løken blir best om den får stå og utvikle smak en stund. Skal du oppbevare løken lenge, kan du fylle den på rene glass og helle på lake til det dekker. Skru på lokk og oppbevar kaldt. Løken er holdbar minst to uker i kjøleskap.

Sild både til selskapene du lager både i adventstiden eller jul som har lange tradisjoner i Norge. Sild lagt ned på eddiklake kan lages 2–3 uker før de skal spises. Oppbevares kjølig i kjeller eller kjøleskap.

Glassmestersild 

1 glass

10 spekesildfilet
2–3 gule løk
10 g frisk pepperrot
2 gulrøtter
2 ts sennepsfrø
2 ts hel pepper
4 laurbærblad
Lake:
2 dl eddik, 7 %
4 dl vann
3½ dl sukker
1 ts frisk ingefær
20 g frisk pepperrot

Kok opp ingrediensene til laken og til sukkerert er oppløst. Avkjøl helt.

Smak på silden. Er den veldig salt bør den skyldes i kaldt vann før bruk. Tørk den med papir og del den opp i passe store biter, gjerne på skrå.

Rens grønnsaker, og del løk i skiver, pepperrot i små biter og gulrøttene i skiver.

Legg sild, løk, grønnsaker, krydder og laurbærblad lagvis i et glass. Hell laken over og pass på at alle ingredienser er dekket. Sett i kjøleskap. Serveringsklar etter ca. 3 døgn.

Akevittsild

Akevittsilden bør stå kaldt og trekke i minst 2 døgn før den skal serveres.

1 glass

6 sildefileter
2 rødløk
5 stilker rosmarin
Lake:
4 dl vann
2 dl eddik, 7 %
3½ dl sukker
1 dl akevitt
8 hele pepperkorn
5 hele einerbær

Dersom du synes silden er for salt, kan den vannes ut litt i vann eller melk. Tørk av før du deler sildefiletene i 1–2 cm brede strimler.

Skjær rødløk i ringer og grovhakk rosmarinkvistene.

Bland vann, eddik og sukker i en kjele og kok opp, avkjøl helt og tilsett akevitten.

Legg sild, løk, rosmarin, pepperkorn og einerbær lagvis i et glass, hell over avkjølt lake og sett i kjøleskap. Serveringsklar etter 3 døgn.

 

0 Flares Facebook 0 Google+ 0 Twitter 0 LinkedIn 0 0 Flares ×