Lapper eller sveler har sterke tradisjoner langt tilbake i tid i Norge. Sveler er den norske ur-kaken fremfor noen. I gamle dager drakk vi lite vann, men hadde kyr og fikk i oss mye surmelk. Restene ble rørt ut med det som fantes av egg, sukker, smør og hvetemel og stekt på steinplate. Svelene eller lappene ble ansett som festmat og servert til lørdagskaffen gjerne sammen med sirup, rømme og syltetøy.
ca.15 stk.
5 egg
2½ dl sukker
1 toppet ts. natron
1 toppet ts. hornsalt
1 l kulturmelk
1 l hvetemel
75 g smør
Tilbehør:
1 boks rømme
100 g bringebær
100 g Jordbær
50 g blåbær
4 ss honning
Ha egg, sukker, natron og hornsalt i en bolle og visp godt, gjerne med en miksmaster. Tilsett kulturmelken og hvetemelet og vend det inn i deigen. Smelt smør i en kjele, avkjøl litt før den helles i og vendes inn i røra.
La røren stå og svelle ca. 20 minutter før steking.
Stek så sveler i varm stekepanne eller på takke. Bruk litt smeltet smør i pannen eller på takken under stekingen.
Legg gjerne dem opp på hverandre og pynt gjerne med rømme, friske bær og frukt. Ringle gjerne over sirup, honning eller lønnesirup.
Eller server nystekte sveler med smør og sukker, rømme, syltetøy eller brunost.