Lag små porsjonskaker for variasjon til den tradisjonelle bløtkaken. Dette er en forholdsvis stor porsjon, men det blir en flott langpannesukkerbrød som du kan skjære mange små porsjonskaker av.
Et tips er å bruke romtempererte egg, de har en bedre piskeevne og gir en mer luftig eggedosis. Når er eggedosisen stiv nok? Skriv «Ole» med vispen, klarer du å lese hele navnet før eggedosisen flyter ut, er den stiv nok.
(Ca. 10 stk)
10 egg
300 g sukker
300 g hvetemel
2 ts bakepulver
Dynking:
2 – 3 dl fruktjuice
Fyll:
6 dl kremfløte
1 stort glass bringebærsyltetøy
1 dl valnøtter, kan utelates
Eggekrem:
8 eggeplommer
1 dl sukker
2 vaniljestenger
8 dl melk
2 ss maisenna
Trekk og pynt:
500 – 1000 g marsipan
1 eggehvite
2 dl melis
hvite kakepyntperler
tynne silkebånd
Smør en stor langpanne med litt smør og legg i bakepapir.
Pisk egg og sukker til luftig og stiv eggedosis, 6-8 minutter.
Sikt mel og bakepulver over eggedosisen.
Vend melet forsiktig inn i eggedosisen med en slikkepott. Bruk myke bevegelser og bland til det ikke lenger er melklumper i røren. Husk også å sjekke etter melklumper i bunnen av bollen.
Hell røren i formen, og stryk lett frem og tilbake med slikkepotten slik at overflaten blir jevn.
Stekes i ovnen på nederste rille ved 175 grader i 45-50 minutter, til sukkerbrødet har hevet seg godt, er gyllent og gjennomstekt.
La sukkerbrødet stå i formen et par minutter før du hvelver det over på en rist. Legg over et rent kjøkkenhåndkle og avkjøl helt.
Rør ut eggeplommene med sukker i en kjele. Del vaniljestangen og skrap ut frøene fra vaniljestengene og ha dem i eggeblandingen. Tilsett melk og rør ut maizenna. Varm opp blandingen, og rør hele tiden. Etter en stund vil kremen begynne å tykne. Pass på at det ikke begynner å koke for da vil kremen sprekke eller skille seg. Ta kjelen av platen når kremen er passe tykk. Den blir litt stivere etter avkjøling. Avkjøl eggekremen i kaldt vann. Rør i den med jevne mellomrom for å unngå snerk. Oppbevares kjølig til den skal brukes.
Del sukkerbrødet i små firkanter ca.12cm x12cm, del så firkantene vannrett i 3 deler.
Pisk kremen stiv og bland inn bringebærsyltetøy og valnøtter.
Legg bunnene på ett fat og dynk dem med fruktjuice. Bre ett lag med bringebærkrem på bunnene og legg så på ett nytt lag med sukkerbrød. Dynk laget og legg på ett lag med eggekrem.
Legg så på toppen og bre pisket kremfløte på topp og rundt alle sider.
Kjevle ut marsipan i passe størrelse og skjær til en stor firkant. Legg det på toppen og glatt marsipanen godt ned på sidene slik at det ikke blir noen skrukker i kantene.
Skjær rundt kanten og pynt med ett bånd rundt eller legg på litt krem om du heller ønsker det.
Bland sammen eggehvite og melis og pynt med en melis. Topp dem med kakepyntperler.