13. desember er Luciadagen, og lussekatter hører med til alle små og store barns Lucia-feiring.
Skikken med å bake gule boller har vi arvet fra Sverige som har en sterkere og lengre Luciafeirings tradisjon enn oss. En tror at den vanlige S-formede lussekatten stammer fra Tyskland på 1600-tallet. Historien sier at en trodde da at djevelen, i form av en katt ikke var snill med barna, mens Jesus, i skikkelse av ett barn, delte ut boller til de snilleste. Det at bollene ble sterkt gule, var at det skulle skremme bort den lyssky djevelen.
Fra gammelt av fikk gjerne buskapen i Sverige noe ekstra godt, en «lussebit» for å verne seg mot onde makter den farlige lussenatten. Med tiden ble det også vanlig at menneskene også fikk en god matbit til frokost. Tradisjonen med å kle ut en jente som en engel med en krans av levende lys i håret, ble vanlig på storgårdene i Vest-Sverige. Hvor disse jentene serverte frokost til herskapet før soloppgang. Trolig er dette opphavet til å lage lussekatter og servere dette.
Formene som er et gjennomgående tema i de ulike figurene, er eldgamle symboler på sol og liv. kan formes slik du ønsker. Men den vanligste formen er en S med to rosiner. Men det finnes en rekke andre former som alle har fått ulike navn som prestens hår, kringle, linje, julenek, gullvogner eller julebrød.
Ca. 20 boller
200 g smør
5 dl melk
50 g gjær
0,25 g safran
evt. 1-2 ts gurkemeie
1 egg
2 dl sukker
1 ts kardemomme
ca. 1 ts salt
ca. 15 dl hvetemel
1 egg til pensling
rosiner til pynt
Smelt smøret og tilsett melken til fingervarmt. Tilsett gjær og rør den ut i blandingen sammen med safran eller gurkemeie.
Tilsett egg, sukker, kardemomme, salt og så mye mel at deigen er passe fast, smidig og glatt. Elt deigen godt til deigen slippe bakebollen.
Sett den til heving på et lunt sted under plast eller et klede, ca. 30 minutter.
Ha deigen over på bakebordet og del i 25 deler. Safranbollene kan formes slik du ønsker. Og alle har fått ulike navn som prestens hår, Kringle, linje, julenek, gullvogner, julebrød osv.
Sett bollene på en bakepapirkledd plate.
Etterheves på et lunt sted med et klede i minst 30 minutter. Pensle over med lett sammenvispet egg.
Stekes i ovnen på midterste rille ved 210 grader i ca. 15 minutter, eller til de har blitt gylne.
Avkjøles på rist.
Strø gjerne over et lite strø med melis når de serveres
Lussekatt
Julenek
Gullvogn
Kringle
Prestens hår