Høsten kan by på mange solrike og fine dager. Da er det deilig å kunne ta med seg litt mat i sekken og nyte en piknik ute. Jeg liker å gå på tur, være ute og nyte litt god mat og drikke ute. Denne gangen lagde jeg en deilig hot gulrotsuppe med appelsin, puttet den på en mattermos og lagde en rustikk eplekake med salt karamellsaus.
Hot gulrot og appelsinsuppe
4 – 6 porsjoner
2 kg gulrot
2 store gule løk
3 båter hvitløk
1 bit ingefær, 3-4 cm
1/2 rød chili
1 ss smør eller olje
2 dl appelsinjuice
4 dl kylling- eller grønnsakkraft
3 dl kremfløte
1 dl sæterrømme
1/2 ts salt
1/4 ts pepper
1 pk bacon
100 g sopp
1 neve koriander
Rens gulrøtter, løk og hvitløk og del grønnsakene i grove biter.
Smelt smør i en kjele og tilsett løk, hvitløk, ingefær og chili og stekt det raskt. Tilsett gulrot og stek videre i et par minutter.
Hell over appelsinjuice og kraft til grønnsakene er akkurat dekket, og la koke under lokk til gulrøttene er helt møre.
Bruk en god stavmikser i gryten, eller ha suppen over i en foodprosessor og kjør blandingen til den er glatt og jevn.
Tilsett fløte og rømme og kjør videre med stavmikser et par minutter.
Smak til med salt og pepper.
Del bacon og sopp i små biter og stke alt sprøtt i pannen.
Pynt toppen med blandingen og litt urter på toppen. Server ostestenger ved siden av.
Juster tykkelsen med kraft/fløte om du synes den for tykk.
Suppen kan også lages uten meieriprodukter (vegansk). Bruk da grønnsakkraft og gjerne kokosmelk.
Ostestenger
20 stk
4 plater frossen butterdeig
100 g finrevet ost, ridderost eller jarlsberg
1 ts fingersalt
1 egg
Legg butterdeigen på benken og la platene tine, ca. 20-30 minutter.
Riv osten. Bruk gjerne div. osterester om du skulle ha det liggende i kjøleskapet og bruk gjerne oster med mye smak.
Kjevle ut platene til en størrelse på ca. 15x15cm.
Pensle to av platene med lett sammenvispet egg og strø med halvparten av osten. Strø over salt. Press osten ned i deigen med hjelp av kjevlen.
Legg de to siste platene på toppen av osten. Pensle med egg og fordel resten av osten på disse. Bruk kjevlen til å presse osten ned i deigen igjen.
Skjær platene i 10 strimler hver.
Ta tak i endene på hver strimle, vri de og legg de på en bakeplate dekket med bakepapir.
Stekes på midterste rille ved 200 grader i ca. 15 minutter.
Tips! Om du ikke ønsker å steke ostestengene med en gang kan du dekke de til og sette de kjølig.
Rusikk epleterte med salt karamellsaus
4 porsjoner
2 plater frossen butterdeig
2 ss vaniljekrem
2 store norske epler
2 gode ss sukker
30-40 g kaldt smør, bruk helst godt saltet smør
Salt karamellsaus:
1 dl vann
4 ½ dl sukker
3 dl kremfløte
150 g meierismør i terninger
3 ts salt (flaksalt)
Tin butterdeigsplatene. Legg platene oppå hverandre, og kjevl ut en sirkel, bruk gjerne en liten tallerken som mal for å skjære ut en sirkel, ca. 20 cm i diameter.
Legg butterdeigsbunnen over på et stekebrett med bakepapir. Prikk bunnen med en gaffel og smør vaniljekremen jevnt utover, men ikke helt ut i kanten, la det være igjen et par cm som skal brettes opp og brukes som kant på kaken.
Skrell eplene og fjern kjernehuset. Del eplene i to og skjær hver halvdel i tynne skiver. Legg skivene pent tett i tett (taksteinsvis) på bunnen. Dryss sukkeret jevnt over og topp med smør i tynne skiver.
Brett kanten opp slik at du dekker det meste av eplene.
Stek epleterten midt i ovnen ved 215 grader i 15-20 minutter. Serveres lun med ønsket tilbehør og et lite dryss kanel.
Salt karamellsaus:
Ha vann og sukker i en tykkbunnet kjele og kok på lav til middels varme. Kok til sukkeret får en lys gyllen farge. Ikke rør mens sukkeret smelter og blir gyllent.
Ta kjelen av platen og rør inn smøret.
Tilsett fløte under omrøring og sett kjelen tilbake på plata. Kok opp og rør til glatt og fin saus.
Tips
Du kan sile karamellsausen om den har fått sukkerklumper i seg.