Ï dag har jeg bakt deilige vaniljeknuter til et foreldremøte, og jeg vet av erfaring at de kommer til å gli ned på høykant. For duftende, myk og fristende gjærbakst er noe av det aller beste jeg vet om og jeg vet at jeg har mange med meg som synes det samme. Jeg blir i hvert fall både glad, snill og fornøyd når den gode duften av hvetebakst fyller huset. I tillegg til den gode duften smaker det nydelig, og det beste er at dette ikke er vanskelig å få til heller. Men det kan være lurt å bruke oppskriften og ha både vekt og desilitermål tilgjengelig. Min første erfaring med bolledeig som barn var at det resulterte i at jeg tilsatte 1 kg sukker i stedet for 1 dl sukker. Det ble veldig søte og helt uspiselige boller, men heldigvis har ikke den dårlige erfaringen gjort at jeg har sluttet å bake boller eller andre deilige munnfuller.
(Ca. 20 stk.)
200 g smør
1 egg
4 dl melk
50 g gjær for søte deiger
2 dl sukker
1 ts kardemomme
1 kg hvetemel
Fyll:
1 pk. vaniljekrem
Pensling:
1 egg
1 ss vann
noen saltkorn
Pynt:
1 eggehvite
ca. 2 dl melis
1 ts sitronsaft
eller romessens om du heller ønsker det.
Smelt smør, tilsett melk, varm det opp til 37 grader og rør ut gjæren.
Pisk eget lett og hell det i melkeblandingen.
Tilsett sukker, kardemomme og hvetemel.
Elt deigen godt og bruk gjerne en kjøkkenmaskin.
Heves under plast eller klede i ca. 40 minutter.
Del deigen i to og kjevle ut begge emnene til firkanter, ca.1 cm tykke.
Smør vaniljekrem på halve delen og brett deigen over. Gjør likt på begge deigfirkantene. Skjæres i strimler. Bruk gjerne et pizzahjul.
Lag knuter ved å tvinne deigen rundt fingrene og dytt den siste deigbiten i midten.
Settes på bakepapirkledt stekebrett og etterhev på et lunt sted i ca. 40 minutter.
Bland sammen egg, vann og noen saltkorn. Pensle med eggeblandingen. Det blir utrolig blank ved å bruke dette.
Stekes i ovnen på midterste rille ved 225 grader i 10–12 minutter.
Avkjøles på rist.
Rør sammen eggehvite og melis og lag en hyggelig mønster.
Pynt med kakepynt om du har lyst.