festbord hygge
Alle innlegg Ett glass Hvite viner Menyer

Valentines day med en tre retters meny og champagne.

0 Flares 0 Flares ×

Det går fort til 14. februar,  og kjærlighetens dag – i Norge kanskje best kjent som Valentines day. Dette er dagen da vi gir hverandre gaver, skriver et vakkert kort og hyller kjærligheten. Det finnes knapt en butikk, eller en reklameavis som ikke oser av sjokolade i hjerteformede esker, kjærlighetskort. kaker eller røde roser i disse dager.

Valentines day, er en gammel tradisjon i Amerika, men som med mye annet, har også denne tradisjonen funnet veien over dammen, og har blitt en dag vi nordmenn også feirer. Dette er ikke bare en dag som er for forelskede par, men det er også en fin anledning til å fortelle noen av du setter pris på dem. Jeg har kanskje ikke vært så opptatt av å feire denne dagen. Men jeg må innrømme at det er en fin anledning til å gjøre noe spesielt i en ellers så travel hverdag.

I år er vi kanskje ekstra heldig ettersom Valentines day faller på enn fredag hvor de aller fleste har fri dagen etter.

Men hvorfor feirer vi Valentins day?

Det er skrevet en del om dette, men man er ikke helt sikker på opprinnelsen. Men en av mytene går ut på at Valentin, var en prest som viet unge par som ønsket å gifte seg, til tross for at keiser Claudius II hadde forbudt det. Keiser Claudius mente at unge, ugifte menn var bedre soldater enn menn med familie og dømte derfor Valentin til døden for siden handlinger. Så for å hylle denne presten startet en altså med å feire denne dagen til minne om Valentinus, og hedre han for at han hyllet kjærligheten.

En annen myte forteller at helgenen Valentin ble beordret av Keiser Claudius II til å gi avkall på sin kristne tro. Men ettersom Valentin ikke etterkom dette kravet, ble Valentinus dømt til døden og kastet i fengsel. I følge myten sendte han et avskjedsbrev til sin kjære før han ble drept, hvor han ba henne ikke gi avkall på sin tro. I dette brevet undertegnet han «fra din Valentin», og dette er en signatur som i dag brukes på Valentinskort og .  brev.

I dag er det ikke så vanlig lenger å sende brev eller kort. Men om du har lyst til å bekjentgjøre din hemmelige forelskelse, kan du legge et kort eller et brev i postkassen til personen som betyr litt ekstra for deg. Skriv et hyggelig dikt, eller gi din utkårede et kjærlighets sitat. Men husk, det er helt opp til deg om du vil bekjent gjøre deg selv, eller underskrive med « din Valentin». Men har du et ønske om å få litt fart på sakene, for du har kanskje en følelse av at vedkommende også har et godt øye til deg, bør du jo skrive hvem du er. Kanskje du også i samme slengen skal invitere vedkommende på en middag hjemme, en gåtur, eller til et glass med champagne.  I grunnen er det helt opp til deg selv hva du vil overraske vedkommende med.

Har du allerede en kjæreste, er det jo fint å kunne overraske. Det må ikke koste allverdens av penger. Men å invitere til en hyggelig middag med levende lys, noe godt til middag som dere begge setter pris på og med kanskje noe godt i glasset, er alltid hyggelig. Det viktigste er jo at du har tenkt å overraske din kjære med noe som betyr noe helt spesielt for deg men også for din kjære.

Har du ingen du føler noe spesielt for, vil denne dagen være en fin anledning for å gi foreldre, venner eller andre du er glad i, en ekstra spesiell oppmerksomhet. Send et personlig kort, sms, mail eller ta en telefon og fortell at de betyr noe helt spesielt for deg. Det varmer helt inn i hjerterota. Du kan også inviterer gode venner hjem til et enkelt og godt måltid med litt godt glasset.

Her har jeg samlet et knippe med gode bobler i forskjellige prisklasser. Så er det opp til deg hvor mye du vil legge i potten. I tillegg har jeg laget en 3 retters meny som du kan servere den eller de som du synes fortjener noe helt spesielt på Valentins dagen.

Hurra for kjærligheten og ha en strålende Valentines day!

Musserende viner er en gave som garantert blir satt pris på eller som er fantastisk å drikke for å hylle kjærligheten.

Champagne Lucien Collard Bouzy Grand Cru Brut 2012

Dette er en smaksrik årgangs Champagne med nydelig duft av modne epler og brioche(gjærbakst). Den har små fine bobler, frisk smak og en delikat  har en stor fylde i munn med elegante bobler, frisk syre og god lengde. Du kan nyte den alene, til aleritiff, skalldyr og rosa fisk.

Tilgjengelig på alle de største polene med varenr. 10888001 til 496,80

Champagne Henriot Rosé

Dette er en delikat rosa champagne med duft av rips, røde bær og røde epler. God frisk syre, samtidig som den er mineralsk og med en fyldig fruktsmak. Bløt finish med et preg av gjærbakst, som er riktig for gode champagner. Denne egner seg å nyte alene eller den er også veldig god til skinke og oster.  Verdt å prøve og verdt å bestille om den ikke finnes på ditt pol.

Koster kr 459,90

Cattier Icône Brut

Smak og duft av gjærbakst, pære og fennikel. Bløt finish med et preg av gjærbakst. Denne egner seg å nyte alene eller til skinke,  oster og skalldyr.  kr 288.

Drappier Carte d’Or Brut

Denne er godt utviklet og rik stil, preg av røde bær og krydder. Lang ettersmak. Bløt finish med et preg av gjærbakst. Denne egner seg å nyte alene eller til skinke, oster, fisk  og skalldyr.  kr 290.

champagne

Moët & Chandon Impérial Brut

Litt utviklet, kremet og preget av sitrus og eple, innslag av nøtter, kjeks og mineraler. Passer godt til fisk, skalldyr og aperitiff, kr 399

Tre retters meny

Hummersuppe.

hummersuppe
Matstyling: Kristin Jøtun, Foto: Kim Holthe

Matstyling: Kristin Jøtun, Foto: Kim Holthe

4 porsjoner

2 levende eller ferdig kokt hummer
1 bunt frisk dill
1 løk
2 gulrøtter
2 stilker frisk timian
7 hele pepper
2 ss tomatpuré
2 dl hvitvin, evt eplemost
7 dl hummerkraft
3 dl kremfløte
½ ts salt
½ ts kajennepepper

Tilbehør:
2 plater butterdeig
1 egg til pensling

Har du kjøpt levende hummer, legg hummeren på en skjæreplate og sett en stor kniv med tuppen ned mellom øynene og del hummeren i to, det er den beste og humane måten å ta livet av hummeren på. Kok opp lettsaltet vann og la hummeren trekke noen minutter. Har du kjøpt frossen ferdigkokt hummer trenger du jo ikke koke.

Ta ut kjøttet ved å trekke kroppen og klørne fra hodet. Knekk skall og klør med en nøtteknekker. Fjern den sorte tarmstrengen i kroppen. Legg kjøttet til side.

Legg de lettknuste skallene i en gryte. Tilsett løk, gulrøtter, timian, pepper og tomatpuré. La det surre i 1 minutt under omrøring. Hell over vin og buljong. Legg på lokk og la den småkoke på svak varme i 20 minutter.
Hell kraften gjennom en sikt og ha suppen tilbake i kjelen.
Brukes ukokt hummerkjøtt må kjøttet legges i kraften, slik at kjøttet blir kokt. Brukes ferdig kokt, kan kjøttet legges i de siste minuttene og bare bli varmt.
Tilsett fløte og kok inn til passe tykk suppe.

Smak til med salt og kajennepepper.

Skjær butterdeigplatene i trekanter. Pensle dem med egg og stek på 210 °C til de er hevet og gyllenbrune (ca. 8 minutter).

Fordel hummerkjøttet i skåler og hell over suppen.

Pynt med dill og gjerne klokjøttet.

Server med butterdeigtrekanter til eller server fersk loff eller toast til.

Skrei med rødvinssaus, potet og sellerimos og grønnsaker

Skrei er kjærlighetsfisken og passer perfekt å servere på en dag som denne.

Torsk med rodvinsaus
Matstyling: Kristin Jøtun, Foto: KIm Holthe

4 porsjoner

2 kg  torskefilet eller skrei
2 ss  salt
4 ss  smør
2 ss  olje

Potet- og sellerimos:
500 g  mandelpotet
500 g  sellerirot
2 dl  melk
1 dl  kremfløte
1 ss  smør
salt og hvit pepper

Rødvinssaus:
2  sjalottløk
3 dl  rødvin
200 g  smør 
salt og pepper

Grønnsaker:
1 gulrot
1 persillerot
1 squash, gul
2 tomater

Sett stekeovnen på 170 °C.
Dryss torsken med salt og la den ligge i ca. 15 minutter.
Skyll av saltet, tørk torsken med tørkepapir og skjær den i jevnstore serveringsstykker.
Brun stykkene på skinnsiden i smør og olje i ca. 2 minutter.
Legg stykkene med skinnsiden opp over på bakepapir på et stekebrett.
Stek torsken i stekeovnen i ca. 5 minutter like før servering.
Potet- og sellerimos:
Skrell potet og sellerirot, skjær i terninger, og kok møre i usaltet vann.
Sil vannet fra, og la potet og sellerirot dampe godt fra seg.
Mos potet og sellerirot, og spe med melk og kremfløte til en fyldig, men ikke for fast mos.
Rør inn smør, og smak til med salt og pepper.
Rødvinssaus:
Finhakk sjalottløk og kok med rødvin uten lokk til vinen har kokt nesten helt inn.
Pisk inn smør i små terninger. Sausen må ikke koke mens smøret piskes inn, da vil den skille seg.
Smak til med salt og pepper og sil sausen om du ikke vil ha løken i.
Grønnsaker:
Skjær grønnsakene i terninger, og kok gulrot, persillerot og squash møre i lettsaltet vann.
Sil vannet fra og bland de kokte grønnsakene med tomatterninger.
Server torsken på en seng av potet- og sellerimos med rødvinssaus og grønnsaker rundt.

Sjokoladefondant

sjokolade-fondant
Matstyling: Kristin Jøtun, Foto: Kim Holthe

6 egg
175 g sukker
180 g smør
200 g mørk sjokolade, 70% kakao
100 g hvetemel
Smør små runde engangsaluminiumsformer, muffinsformer eller små suffleformer godt med smør og ”mel” dem.
Visp sammen egg og sukker til en luftig eggedosis.
Smelt smør over vannbad, tilsett finhakket sjokolade og la sjokoladen smelte i smøret før du rører om.
Tilsett smør og sjokoladeblandingen i eggedosisen under omrøring. Vend inn hvetemel.
Fyll de smurte formene ¾ fulle og sett i fryseboks i minst 2 timer eller natten over.
Stekes i ovnen, helst varmluft på 200 grader i ca.7 minutter, pass på tiden for kakene skal være flytende inni!
Ta kakene ut av formen, sett på desserttallerkener, lag et lite snitt i hver kake slik at den flytende sjokoladen renner ut. Server gjerne frisk frukt eller en bærsaus ved siden av.

Tips: Er kakene gjennomfrosne, stek dem ca. 2 minutter lenger. Pass på tiden, de skal være myke og rennende inni.

0 Flares Facebook 0 Google+ 0 Twitter 0 LinkedIn 0 0 Flares ×