Kvikau har sterke tradisjoner i både Hallingdal og Valdres, men de finnes over hele landet.
Kvikaku blir stekt på takke og tradisjonen var å steke dette på stølen om sommeren. Røren er enkel, uten dyre ingredienser. Som barn var vi gjerne innom en tante som var på stølen, og disse sammen med vafler var å finne på de velfylte kakefatene som ble satt frem. De serveres med rømme og gjerne med lettrørte bær som villbringebær, jordbær eller blåbær som ble pukket i nærheten.
ca. 12 stk.
5 dl kulturmelk
5 dl helmelk
4 dl byggmel
3 dl hvetemel
1 ts. salt
1½ ts. natron
1 ts. hornsalt
1 ss olje eller smør
Tilbehør:
2 appelsiner
1 boks rømme
1 gl. appelsinmarmelade
Rør sammen kulturmelk, melk, byggmel, hvetemel, salt, natron og hornsalt til en tynn røre. La denne stå, mens du varmer opp takka. Takka skal være god og varm, slik at de får raskt farge.
Har du ikke takke, bruk en stekepanne, gjerne jernpanne. Smør takka eller stekepannen med smør eller olje.
Hell på en liten øse med røre, bre røra utover slik at du får kaker på størrelse med en liten asjett. La de steke på ene siden og snu den raskt og stek den andre siden.
Lappene legges over på et rent kjøkkenhåndkle. Dette er viktig for de skal være myke og gjerne serveres lune. Serveres med rømme og syltetøy, sukker eller friske bær eller frukt.
Tips!
Kvikaku er også nydelig med bare byggmel i røren. Så bytte gjerne ut hvetemelet og tilsett bare byggmel.