Kvikaku fra Valdres
Alle innlegg Vafler

Kvikaku

0 Flares 0 Flares ×

Kvikau har ster­ke tra­di­sjo­ner i både Hal­ling­dal og Vald­res, men de fin­nes over hele lan­det.
Kvikaku blir stekt på takke og tra­di­sjo­nen var å steke det­te på stø­len om som­me­ren. Rø­ren er en­kel, uten dyre in­gre­di­en­ser. Som barn var vi gjer­ne inn­om en tan­te som var på stø­len, og dis­se sam­men med vaf­ler var å finne på de vel­fyl­te ka­ke­fa­te­ne som ble satt frem. De ser­ve­res med røm­me og gjer­ne med lett­rør­te bær som vill­brin­ge­bær, jord­bær el­ler blå­bær som ble puk­ket i nær­he­ten.

ca. 12 stk.

5 dl kul­tur­melk
5 dl hel­melk
4 dl bygg­mel
3 dl hve­te­mel
1 ts. salt
1½ ts. nat­ron
1 ts. horn­salt
1 ss olje el­ler smør
Tilbehør:
2 appelsiner
1 boks rømme
1 gl. appelsinmarmelade

Rør sam­men kul­tur­melk, melk, bygg­mel, hve­te­mel, salt, nat­ron og horn­salt til en tynn røre. La den­ne stå, mens du var­mer opp takka. Takka skal være god og varm, slik at de får raskt far­ge.
Har du ikke takke, bruk en ste­ke­pan­ne, gjer­ne jern­pan­ne. Smør takka el­ler ste­ke­pan­nen med smør el­ler olje.

Hell på en li­ten øse med røre, bre røra ut­over slik at du får ka­ker på stør­rel­se med en li­ten asjett. La de steke på ene si­den og snu den raskt og stek den and­re si­den.
Lap­pe­ne leg­ges over på et rent kjøk­ken­hånd­kle. Det­te er vik­tig for de skal være myke og gjer­ne ser­ve­res lune. Ser­ve­res med røm­me og syl­te­tøy, suk­ker el­ler fris­ke bær eller frukt.

Tips!
Kvikaku er også ny­de­lig med bare bygg­mel i rø­ren. Så byt­te gjer­ne ut hve­te­me­let og til­sett bare bygg­mel.

0 Flares Facebook 0 Google+ 0
Twitter 0 LinkedIn 0 0 Flares ×

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

preload imagepreload image