Gratenger er smakfulle og lett å lage og egner seg både med fisk og kjøtt. Her er det brukt laks, men har du for eksempel litt skinke til overs, er dette en fin måte å bruke opp rester på. Tips! Om du vil kan du koke grønnsaker og poteter før de legges i formen, da reduserer du steketiden og kan legge på fisken samtidig som det andre i formen.
4 porsjoner
600 g laks
2 ss salt
8 store poteter
1 løk
2 båter hvitløk
2 store gulrøtter
4 egg
3 dl melk
1 dl matfløte
2 ss grov sennep
1 ts salt
¼ grovmalt pepper
ev. 100 g ost
Pynt:
ev. noen basilikumblader
Finn fram to små eller en stor ildfast form.
Fjern skinn og evt. ben fra fiskestykkene. Strø på salt og la de ligge med salt i ca. 15 minutter. Skyll av saltet og tørk fiskestykkene med et papir. Legg fisken kjølig til den skal benyttes.
Rens poteter, løk, hvitløk og gulrøtter og del i biter og ringer. Legg potetskiver, løk, hvitløk og gulrøtter i formene.
Visp sammen egg, melk, matfløte, sennep, salt og pepper. Hell blandingen over grønnsakene. Riv gjerne litt ost og legg på toppen. Bruk gjerne gamle osterester om du har det liggende.
Stekes i ovnen på midterste rille ved 180 grader i ca. 25 minutter. Ta formen ut av ovnen og legg på fiskestykkene. Senk temperaturen til 160 grader og sett formen tilbake i ovnen på midterste rille og la den steke videre i 10–12 minutter, til fisken er ferdig stekt. Bruk gjerne et steketermometer og ta ut fisken når temperaturen viser ca. 50 grader. La den gjerne stå litt på benken før den serveres slik at gratengen får satt seg. Pynt med litt basilikum på toppen om du ønsker.
Server gjerne en grønn salat og grovt brød ved siden av.