Asiatiske dumplings er fylte hvetedeigsputer, og er så vel restaurantmat som typisk gatemat i store deler av Asia. Variasjonene er nærmest uendelige både på smak og utseende. Her har jeg valgt å fylle dem med kyllingkjøttdeig smaksatt med chili, hvitløk, soya og sesam.
4 porsjoner
400 g kyllingkjøttdeig
2 vårløk
1 rød chili
2 båter hvitløk
50 g hermetiske bambusskudd
2 ss soyasaus
1 ts sesamolje
Grønnsaker til servering:
2 vårløk
2 gulrøtter
1 hjertesalat
8 stilker frisk koriander
Dipsaus:
8 ss hoisinsaus
2 ss søt soyasaus (ketjap manis)
1 ss sesamfrø
saft av 1 lime
Deig:
5 dl hvetemel
2 dl vann
2 ss hvetemel eller maisenna til utkjevling
Til steking:
2 ss nøytral nøytral olje til steking
1 dl vann til damping
Grønnsaker: Skjær gulrot og vårløk i tynne strimler. Riv hjertesalat i grove biter. Legg grønnsakene kaldt frem til servering.
Saus: Rør sammen hoisin, søt soya, sesamfrø og limesaft til dipsaus. La sausen stå i kjøleskapet for å trekke smak mens du tilbereder resten.
Fyll: Bland sammen kjøttdeig, vårløk, chili, hvitløk, bambusskudd, soyasaus og sesamolje i en bolle. Stek gjerne en liten prøvekake for å smake om fyllet er nok krydret.
Deig: Kjør hvetemel og vann raskt sammen i en foodprosessor. Blandingen ser litt klumpete ut, men skal samle seg og kjennes smidig om du klemmer på den. Hell blandingen ut på benken, og klem den sammen til en deig.
Skjær av 1/3 av deigen. Pakk resten av deigen inn i plastfolie slik at den ikke tørker ut. Ha litt mel på benken og kjevle ut deigen til en 2 mm tykk leiv. Du kan også bruke en pastamaskin til denne jobben – den gir et jevnt og tynt resultat. Still da maskinen på det tykkeste hakket, og sveiv deigen gjennom. Juster ned et og et hakk mellom hver gang du sveiver. Når deigen er på trinn 6 er den klar for å stikkes ut.
Bruk en utstikker med diameter på 6-8 cm. Har du ikke utstikker bruk et kjøkkenglass eller noe annet rundt. Kjevle ut resten og stikk ut til hele deigen er “brukt opp”. Dekk med plast så den ikke tørker ut.
Fyll én og én dumplings. Ha en god teskje fyll i hver. Bruk litt vann som lim langs kanten på den ene siden. Brett deigen sammen, klem lett og lag 5-6 folder i et mønster langs kanten.. Når alle dumplingsene er ferdigbrettet er du klar for steking. Ha olje i en varm stekepanne. Legg i alle dumlingsene, og brun dem raskt på middels varme til de får en gyllen farge på undersiden. Hell i 1 dl vann, og legg på lokk. Kok dem videre til alt vannet har fordampet, ta av lokket og la dem steke i ytterligere 2 minutter før du tar pannen av platen.
Dumplingsene kan også dampes i en bambussteamer over en kjele med litt vann.
Anrett dumplings med friske grønnsaker, koriander og dipsausen.