Hjemmelaget julesild, karrisild og tomatsild
Alle innlegg Fisk og skalldyr Julemiddager Oppskrifter Salater

Tomatsild og karrisild – Hjemmelaget julesild

0 Flares 0 Flares ×

Julesild er en nordisk klassiker, og er spesielt populær på frokostbordet første juledag. Er du ekstra glad i sild til jul, kan du invitere til sildelag.By på karrisild, sennepsild, tomatsild og klassisk sursild med godt tilbehør som hjemmebakt flatbrød, grovbrød eller rugbrød. Silda er holdbar i kjøleskap i ca. 2 uker. Steriliserer du glassene ved å koke dem eller sette dem i stekeovn på 100°, forlenger du holdbarheten.

Karrisild

Karrisild:

Karrisild med eple og klassisk tomatsild er to spennende sorter som absolutt bør prøves.

Gir ca. 5 dl

600 g kryddersildfileter
3 dl crème fraîche
165 g majones
½ dl fløte
2 ss karri
¼ ts pepper
1 rødt eple
3 stilker vårløk
¼ ts salt

Karrisild: Tørk sildefiletene med papir og del filetene i biter på skrå. Sild er i utgangspunktet ganske salt, så  smak på silden om den må vannes ut i melk eller vann noen minutter før den brukes.

Bland crème fraîche, majones og fløte. Smak til med karri og pepper. Skjær eplet i små biter og vårløk i tynne ringer.

Legg sild, eplebiter, og vårløk lagvis i et syltetøyglass eller i en bolle. Hell karriblandingen over. Smak til med salt om nødvendig.

Tomatsild

Tomatsild:
Gir ca. 5 dl
600 g kryddersildfilet
2 gule løk
1 dl nøytral olje
100 g tomatpuré
2½ dl sukker
1 dl vann
1 dl eddik, 7 %
1 ts pepper
1 bunt dill
2 laurbærblad

Tomatsild: Tørk sildefiletene med papir og skjær filetene i biter på skrå. Rens og skjær løk i tynne skiver.

Varm olje i en kjele, rør inn tomatpuré og la det surre noen minutter. Ta kjelen av platen, tilsett sukker og rør til alt er smeltet. Avkjøl. Rør inn vann, eddik og pepper.

Legg sild, løk og dill lagvis i et stort glass, legg i laurbærbladene og hell tomatsausen over. Sett på tett lokk og oppbevar i kjøleskap.

Sildeglassene bør trekke minst et døgn i kjøleskap før de spises.

 

 

0 Flares Facebook 0 Google+ 0 Twitter 0 LinkedIn 0 0 Flares ×
preload imagepreload image