En middelhavsinspirert julerett som er lett å like. Hele stykker med spekemat oppbevares best i lerretspose, hengende fritt på et mørkt, kjølig og luftig sted. I kjøleskap mugner den lett hvis du pakker den tett i plast. Bruk heller matpapir eller aluminiumsfolie.
6 porsjoner
Avokadokrem:
2 myke avokado
¼ rødløk
1 ss sitronsaft
2 ss rømme
2 eggehviter
½ ts salt
¼ ts pepper
2 ss sitronsaft
Blinis:
1 ts tørrgjær
3 dl helmelk
4 dl hvetemel
2 egg
½ ts salt
50 g smør
Spekefjøl:
150 g spekepølse
150 g spekeskinke
150 g salami
1 eple
10 bjørnebær
1 dl eplemos
Focaccia:
1 l hvetemel
1 pk. tørrgjær
5 dl lunkent vann
½ ts salt
1 ts sukker
3 ss olivenolje
Topping:
¼ dl olivenolje
2 ts flaksalt
2 mozzarella
5 skiver spekeskinke
Avokadokrem: Del avokado i to. Fjern steinen og bland kjøttet med finhakket rødløk, sitronsaft og rømme. Kjør alt med stavmikser til jevn puré.
Pisk eggehvite stiv og vend den forsiktig inn i avokadokremen. Smak til med salt og pepper. Oppbevar kjølig til den skal brukes.
Blinis: Rør ut gjær i romtemperert melk og visp inn mel til en glatt røre. Skill egg. Rør inn eggeplommer og salt. La røren svelle på benken i ca. 1 time. Smelt smør, avkjøl litt og rør den inn. Stivpisk eggehvite og vend forsiktig inn i røren.
Hell røren i små klatter i en varm panne. Stek gylne på begge sider og avkjøl på rist.
Montering: Legg blinis på et fat. Ha avokadokremen i en sprøytepose med rund tupp. Sprøyt kremen på i tre omganger. Start med en stor base, fortsett med mindre og mindre, slik at hver kremtopp ser ut som et lite juletre.
Focaccia: Bland mel, tørrgjær, sukker, salt og lunkent vann i en kjøkkenmaskin og elt på lav hastighet i ca. 15 minutter. Tilsett olje og kjør maskinen et par omdreininger, slik at oljen legger seg rundt deigen. Heves under et klede i ca. 30 minutter.
Hell deigen over i en bakepapirkledd springform eller annen rund form, ca. 24 cm. Strø på salt og hell over olje. Stikk fingrene ned i deigen, slik at det dannes små groper på overflaten. Etterheves i ca. 10 minutter. Stekes på midterste rille ved 200° i ca. 25 minutter til den er gyllen og gjennomstekt. Avkjøl på rist.
Servering: Legg focacciaen på et fat. Skjær mozzarellaen i skiver, legg dem på focacciaen og sett på skiver med spekeskinke på toppen. Legg spekematen på en fjøl, skjær eplet i skiver, legg på bjørnebær og ha eplemosen i en bolle. Server avokadokremblinis med spekemat og focaccia til.