Eltefritt bakverk har mange fordeler – først og fremst er det enkelt og du får et saftig brød på 1-2-3! Husk å bruke tykke grytekluter når en håndterer jerngryter på høye temperaturer.
1 stk.
300 g hvetemel
100 g sammalt rug, grovt
100 g kruskakli
50 g havregryn
50 g solsikkekjerner
50 g linfrø
1 ts tørrgjær
6 dl lunkent vann
1 ts salt
Dagen før: Start å blande alle ingredienser i en stor bolle. Deigen blir litt mer klissete enn vanlig. Tilsett ev. litt mel om den ikke holder formen. Dekk bollen med plast, la den stå i romtemperatur i minst 12 timer, gjerne lenger.
Bakedag: Hvelv deigen over på et godt melet bakebord. Brett deigen sammen fra alle kanter med en deigskrape. Legg deigen med brettekantene ned på et godt melet bakepapirkledd stekeplate, legg bakebollen over og la den etterheve, ca. 30 minutter.
Sett en jerngryte med lokk som tåler høy varme, på en rist i ovnen. Sett ovnen på 250°, gjerne varmluft. Når ovnen er ferdig oppvarmet tas gryta ut og deigen veltes oppi. Rist ev. litt på gryta, slik at deigen ligger flatt. Sett på lokk og bak brødet i ovnen, ca. 30 minutter. Etter 30 minutter ta av lokket, husk å benytte gode grytekluter og stek brødet videre i ca. 15 minutter. Bank på toppen, høres en hul lyd er brødet ferdig.
Avkjøl brødet på rist. Runde brød får store skiver, så skjær gjerne brødet i to og så i fire. Da blir skivene mindre og enklere å håndtere. Brødet kan gjerne fryses ned og tas opp ved behov.