Urtestjerne til julefrokost
Brød og rundstykker Gjærbakst Oppskrifter

Hvitløk- og urtestjerne

0 Flares 0 Flares ×

Vakker å se på og nydelig til både kveldsretter og julefrokosten. Bruk de urtene du liker aller best. Grønn og rød pesto, skinke, kjøttdeig, tomatsaus, blåmuggost og annen ost kan også brukes som fyll. Bytt gjerne ut noe av hvetemelet med grovt mel.

1 stk.

2 ss smør
3 dl helmelk
¼ pk. gjær
1 ss honning
1 ts salt
500 g hvetemel

Fyll:
100 g smør
1 dl finhakkede urter
2 hvitløkfedd
½ ts salt
½ ts pepper

Smelt smøret i en kjele, hell i melk og rør ut gjæren. Ha melkeblandingen i en kjøkkenmaskin. Tilsett honning, salt og hvetemel og elt til smidig deig. Dekk til med et håndkle og la den heve ca. 45 minutter.

Fyll: Bland sammen romtemperert smør, finhakkede urter, hvitløk, salt og pepper.

Ha deigen på et melet bakebord. Del deigen i tre og form boller av dem. Kjevle ut hver bolle til en sirkelformet leiv på ca. 26 cm i diameter. Legg en av leivene midt på et bakepapirkledd stekebrett. Fordel halvparten av fyllet midt på leiven og stryk det jevnt utover, men la det være igjen 1–2 cm mot kanten. Legg neste leiv oppå og smør resten av fyllet utover på samme måte. Legg den siste leiven øverst. Du har nå tre lag deig med to lag urtefyll imellom.

Sett et glass eller liten bolle opp–ned midt på leiven. Den skal nå deles opp i 16 jevnstore biter med en skarp kniv, inntil bollen. Del først opp i fire deler. Del så hver fjerdedel opp i fire igjen. Det vil se ut som 16 kakestykker rundt glasset.

Vri to og to deler mot hverandre. De skal vris to til tre ganger rundt. Klem deretter de to endene sammen nederst til en stjernespiss. Dekk urtestjernen med et klede og la etterheve i ca. 30 minutter. Pensle med sammenvispet egg.

Stekes på midterste rille ved 200° i ca. 30 minutter, til den er gjennomstekt. Avkjøl på rist.

 

 

0 Flares Facebook 0 Google+ 0 Twitter 0 LinkedIn 0 0 Flares ×

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *