Medisterkaker med smak av jul kan lages flere uker før de skal benyttes og fryses ned sammen med kraften. Men for at deigen skal bli best mulig å jobbe med, er det viktig at alle råvarene er kalde. Oppbevar derfor alt i kjøleskap helt frem til medisterkakene skal lages. Dette er en stor oppskrift, basert på at du lager mye. Halver oppskriften om du ønsker det, eller del den på 3.
8 – 10 porsjoner
2 kg kjøttdeig av svin
1 kg kjøttdeig, storfe
ca. 6 ss potetmel
2 ts salt
3 ts ingefær
1 ts muskat
3 ts kanel
3 ts pepper
2 ts malt kardemomme
1 ts malt nellik
ca. 6 dl helmelk
Steking og trekking:
50 g smør til steking
5 dl vann
1 terning kjøttbuljong
2–3 kanelstenger
3 stjerneanis
Ha kjøttdeig av svin og storfe, salt, potetmel og krydder i en bolle og bland godt sammen, enten i en kjøkkenmaskin eller for hånd.
Spe med melk litt og litt, og bland alt godt sammen før du tilsetter mer. Stopp når du synes deigen er passe.
Smelt smør i en stekepanne og stek en liten prøvekake for å kjenne at kryddermengde og konsistens er som ønsket. Juster eventuelt med mer krydder og salt.
Form runde medisterkaker ved hjelp av to spiseskjeer, eller form dem med hjelp av hånden og en skje. Stek dem gylne i en stekepanne med litt smør. De skal ikke gjennomstekes.
Varm opp vann, buljong, kanelstenger og stjerneanis i en kjele. Legg kakene i kraften og la dem trekke til de er gjennomkokt.
Avkjøl gryten med medisterkaker raskt i kaldt vann og fordel kakene i poser eller bokser med kraft og frys ned. Da er det bare å ta opp medisterkaker når det trengs.