Dette er en kake for den tålmodige, men den som venter på noe godt venter som kjent ikke forgjeves. For har du lyst til å lage denne er det nå du skal bake den, slik at den får tid til å godgjøre seg. For denne kaken trenger godt med hvile før den er klar til å spises. Baker du den nå, er den på sitt aller beste når julen ringes inn.
Det er selvfølgelig et utall ulike oppskrifter på engelsk julekake, men én ting som er felles er at kakene trenger tilførsel av brennevin under modningen. Du må gjerne velger en fatlagret akevitt, cognac eller rom, hetvin som sherry kan også benyttes, men pass på å mate kaken med det samme brennevinet, både til selve kaken og til matingen underveis. Du mater kaken ca. 1 gang i uken. Pensle kaken med et tynt lag aprikos- eller appelsinmarmelade før en heller royal icing over og pynter kaken etter eget ønske. Er du usikker på om alt spises opp, pynt bare litt av kaken, og husk at den kan fryses ned til neste år. Denne kaken er det ingen fare å ha igjen etter jul, men forutsetningen er imidlertid at den er blitt foret jevnt med sterke saker. Den egner seg godt som spiselig julegave til dem som har alt.
Ca. 25 skiver
5 dl rosiner, lyse og mørke
1 dl tørkede aprikoser
1 dl konjakk, akevitt eller brun rom
Dag 2
180 g mykt smør
180 g brunt sukker
3 mellomstore egg
220 g hvetemel
1 vaniljestang
1 ts bakepulver
½ ts malt nellik
½ ts malt muskat
½ ts malt kanel
10 røde cocktailbær
1 dl valnøtter
Dynking:
2 dl mørk rom, konjakk eller akevitt
Royal icing:
1 eggehvite
¼ ts sitronsaft
3½ dl melis
Pynt:
10 tyttebær eller tranebær
3 kvister rosmarin
2 ts kakestrøssel
Dag 1. Kutt aprikosene i små terninger, og bland dem sammen med rosinene i en bolle. Hell over konjakk eller rom, dekk til og la det marinere i ett døgn.
Dag 2. Pisk smør og sukker luftig i en kjøkkenmaskin. Del vaniljestangen i to og skrap ut frøene og ha dem i blandingen. Pisk inn ett og ett egg. Sikt sammen hvetemel, bakepulver og krydder i en bolle og tilsett grovhakket valnøtter og cocktailbær. Vend alt inn i smørblandingen. Hell røren i en brødform 1l, kledd med bakepapir. Stekes på nederste rille ved 150 grader i ca. 1½ t. Dekk til med folie etter 1t, slik at den ikke blir for brun på toppen. Ta kaken ut av ovnen, dynk over med brennevin og avkjøl i formen.
Ta kaken ut av formen, pakk den godt inn i papir og oppbevar den kjølig.
Fruktkaken blir bedre og bedre etter noen uker med «modning» i kjøleskapet. For ekstra smak kan du en gang iblant «mate» kaken med litt brennevin.
Royal icing:
Ved servering: Skill eggene, ha hvitene og sitronsaft i en ren bakebolle og visp dem luftige.
Sikt inn melis gradvis på medium hastighet til icingen får en fast konsistens. Ta litt icing mellom to fingre og dra dem fra hverandre. Icingen skal føles seig.
Bre icingen over toppen på kaken og la den renne nedover siden.
Pynt med rosmarinkvister, hele tyttebær eller tørkede tranebær og strø gjerne over litt kakestrøssel på toppen.
Er du usikker på om alt spises opp, pynt bare litt av kaken. Denne kaken er det ingen fare å ha igjen etter jul, men forutsetningen er imidlertid at den er blitt foret jevnt med sterke saker underveis.