Bagel er et smultringformet rundstykke bakt med gjærdeig som kokes før det stekes. Perfekt sprø utenpå, saftige og myke inni. Fylles med hva du måtte ønske, men ekstra godt med spekeskinke eller spekepølse, ost og pesto.
10–12 stk.
1½ dl havremel
1 dl sammalt hvete, fin
4–5 dl hvetemel
1 pk. tørrgjær
½ dl sukker
1 ts salt
5 dl vann
1 ss honning
1 ss sitronsaft
Til koking:
1½ l vann
1/2 ts salt
2 ss sukker
½ ts natron
Pensling:
1 egg
ca. 12 ss valmuefrø
Bland sammen de tørre ingrediensene. Tilsett lunkent vann, honning og sitronsaft. Elt deigen godt i en kjøkkenmaskin med eltekrok, ca. 15 minutter. Dekk bollen med et klede og la den heve, ca. 30 minutter.
Del deigen i passe emner, ca. 100 g, og form til boller. Stikk pekefinger gjennom midten. Utvid hullet godt, så det fortsatt er et hull i midten etter heving. Legg dem på et bakepapirkledd stekeplate og etterheves, ca. 30 minutter. Brukes egne silikonformer, følg bruksanvisningen på pakken.
Kok vann i en stor kjele, tilsett salt, sukker og natron. Legg i så mange bagels det er plass til, og kok dem i ca. 30 sekunder på hver side. Løft dem opp og legg dem på en rist, slik at vannet renner av. Settes på et bakepapirkledd stekebrett. Pensle med egg og strø over valmuefrø. Gjenta prosessen til alle har vært i vannet.
Stekes midt i ovnen ved 225° i 15–20 minutter. Avkjøles på rist. Kan gjerne fryses og tas opp ved behov.
Egne bagels former!
Det finnes egne silikonformer fra LÉKUÉ som kan benyttes til å koke og steke dem i.