Kruskakli er det harde ytre skallet på kornet som kalles for tarmens gode feiekost.Ønsker du å være sikker på at brødet er ferdig? Da kan du benytte steketermometer i brødet for å sjekke om det er stekt. Når termometeret viser 93-94 grader er det ferdig.
2–3 brød
4 dl skummet melk
1 l vann
1½ pk. gjær
1 ss honning
1 kg grovbakstmel
2 dl havregryn
1 dl solsikkekjerner
1 dl gresskarkjerner
1 dl linfrø
1 dl kruskakli
1 ts salt
Ca. 700 g hvetemel
Pynt:
1 dl skummet melk
1 dl solsikkekjerner
Varm melk og vann til 30 grader og rør ut gjæren.
Tilsett honning, grovbakstmel, havregryn, solsikkekjerner, gresskarkjerner, linfrø, kli, salt og hvetemelet. Eltes i kjøkkenmaskin med eltekrok, ca. 45 minutter til deigen slipper bakebollen. Sett til heving i romtemperatur under et klede, ca.1½ t.
Ha deigen på et melet bakebord, del i 2–3 brød og form til brød og legg dem i brødformer, 2 l. Dekk med et klede, etterheves ca.1½ time. Pensle med skummet melk og strø solsikkekjerner over.
Stekes på nederste rille ved 200°, ca. 45 minutter. Bank på toppen, høres en hul lyd, er brødet ferdig.
Hvelv brødene over på rist og avkjøl. Del gjerne brødene i to, frys ned og ta opp ved behov. Da slipper en å kaste brød når det er tørt.