Bisp har lang tradisjon her i Norge, og en kan vel si at det er forløperen til dagens gløgg. Bisp er en varm, krydret drikk med deilig smak av appelsin, eple og julekrydder. Server drikken med eller uten alkohol. Den er uansett en herlig nytelse. Noen synes desserter er tunge, så denne kan fint brukes som dessert om en ønsker, men egner seg også som velkomstdrink.
4 porsjoner
5 dl appelsinjuice
3 dl eplejuice
3 ss honning
1 kanelstang
½ ts hel kardemomme
2 stjerneanis
1 liten bit ingefær
1 appelsin
1 fl. hvitvin eller rødvin, kan utelates
evt. litt akevitt eller annen brennevin, kan utelates
Pynt:
8 tørkede epleskiver
4 kanelstenger
4 stjerneanis
Bland appelsinjuice, eplejuice, honning, kanelstang, kardemomme, stjerneanis og finhakket ingefær i en kjele. Skrell appelsinen, del i båter og tilsett dem i væsken.
Varm forsiktig opp og la det varmes i ca. 10 minutter. Tilsett om ønskelig en flaske vin evt. ønsket brennevin, men reduser mengden til ca.1 dl. Sil av appelsinskiver og krydder. Hell over i glass og server gjerne med tørkede epleskiver, kanelstang og stjerneanis på toppen.