De første oppskriftene på sandkaker er funnet i en norsk kokebok fra 1845, men de ble først vanlige å bake på slutten av 1800-tallet da jernkomfyren ble vanlige også for allmuen. Ekte sandkaker skal bakes ut i vakre sandkakeformer, gjerne med blonder og de må inneholder mandler og hvetemel. Kakene skal være trykket så tynt ut, at en nesten ser igjennom dem. Gjennom norsk utvandring til Amerika ble oppskriftene og formene til sandkakene tatt med til USA, og sandkaker eller sandbakkels har blitt en del av juletradisjonen hos mange norsk- amerikanere. Om du har lyst kan du fylle dem med multekrem eller annen bærkrem eller is og frisk frukt. Sliter du med å få sandkakene ut av formen? Formene bør ikke vaskes i oppvaskmaskin, men bare vaskes lett med Zalo og varm vann og så lufttørkes etter at de er brukt. Tar du utgangspunkt i en oppskrift fra en gammel kokebok, må du huske å redusere eggmengden. Grunnen er at eggene i gamle dager var mye mindre enn dem som produseres nå. Så ett egg i dag tilsvarer ca. 2 egg i gamle kokebøker. Så det kan være lurt å alltid bruke små egg når du baker julekaker.
Ca. 30 stk.
75 g mandler
150 g smør
75 g sukker
1 egg
175–200 g hvetemel
Skåld mandler og tørk dem i romtemperatur i minst ett døgn. Mal mandlene til fint mel.
Pisk romtemperert smør og sukker lyst og luftig. Tilsett egg, malte mandler og hvetemel og kna alt sammen til en fast deig. Sett deigen kjølig i minst ett døgn.
Del deigen opp i like store emner som trilles til kuler. Klemmes jevnt og tynt ut i godt smurte og strødde sandkakeformer med smeltet smør og semulegryn.
Stekes på midterste rille ved 180 grader i 10–15 minutter.
La de avkjøles litt før de snus på hodet. Slå dem gjerne litt hardt rett ned på benken for å få dem ut av formen, da pleier de å løsne.
Avkjøles på rist. Oppbevares i tett kakeboks.