Dette er en skikkelig luksusutgave, kremete og smakfull med masse deilig karamellsaus og ikke minst friske bær på toppen. Den er rett og slett den perfekte avslutning på julemiddagen enten du har pinnekjøtt, ribbe eller lutefisk som hovedrett. Men husk å lag den minst en dag før du tenker å servere den. Karamellpudding trenger tid til å sette seg før den spises.
6 – 8 porsjoner
Til glasering:
3 dl sukker
Pudding:
6 dl kremfløte
4 dl melk
3 ss sukker
1 vaniljestang, delt på langs
8 egg
Pynt og tilbehør:
3 stilker rips
6 jordbær
8 røde gelétopper
2 blader eukalyptus
Glasering: Smelt sukkeret forsiktig til karamell i en stekepanne eller direkte i formen over middels varme. Ikke rør mens det smelter, men vend forsiktig på pannen eller formen så det blir jevnt gyllent. Pass på så det ikke blir brent. Bruker du panne, hell ca. halvparten av den varme karamellen i ønsket form og vipp på formen rundt slik at det blir et jevnt lag karamell i bunnen og på kantene.
Pudding: Kok opp fløte, melk, sukker og vaniljestang delt i to. Trekk kjelen til side og blandingen stå i 10–15 minutter for å trekke smak.
Visp eggene så vidt sammen og vend dem inn i den litt avkjølte fløtemelken. Sil blandingen gjennom en sikt i en tynn stråle i formen. La formen med blandingen stå på benken og hvile i minst 30 minutter, slik at luftboblene forsvinner.
Sett ovnen på 120 grader og sett så formen i en langpanne og sett den inn nederst i ovnen
Hell på kokende vann i langpannen til vannet står til midt på formen. Formen skal alltid stå i vannbad. La formen stå i ovnen i ca. 2 timer. Steketiden vil variere litt fra gang til gang.
Sjekk med baksiden av en fuktet skje på overflaten av puddingen om den er fast og elastisk.
Avkjøl puddingen i formen til neste dag
Hvelv puddingen på fat, pass på at du har et fat med kanter slik at sausen ikke renner ut.
Sausen fra puddingen serveres som den er, eller blandes med krem eller fløte.
Pynt med krem og gjerne friske rips, jordbær og gelétopper på toppen. Server saus og pisket krem ved siden av.