Kveite regnes som en av havets mest eksklusive fisker og egner seg godt som festmat i julen. Vil du heller bruke torsk, steinbitt eller brosme er det helt opp til deg. Benytt samme fremgangsmåte og tilbehør.
4 porsjoner
800 g kveitefilet, med skinn
1 ss olje
1 ts salt
½ ts pepper
Smørsaus:
1 fennikel
100 g sukkererter
1 eple
2 sjalottløk
1 båt hvitløk
¼ ts kardemomme
2 stjerneanis
1½ dl eplejuice
2½ dl hvitvin
2½ dl fløte
75 g smør
1 stilk dill
½ ts salt
¼ ts pepper
2 ss sitronsaft
Potetmos:
500 g mandelpotet
75 g smør
2½ dl fløte
½ ts salt
¼ ts pepper
Gulrotpuré:
2 gulrøtter
1 ss smør
½ ts salt
¼ ts pepper
Topping:
25 g mandelflak
2 ss olivenolje
1 klype flaksalt
½ neve hakket timian
Pynt:
1 fiken
4 stilker urter
Skrap fiskeskinnet godt, skyll og tørk det. Ha kveiten med skinnsiden opp i en ildfast form med olivenolje i bunnen. Pensle kveiten godt med olje og dryss på salt og pepper.
Stikk et steketermometer i den tykkeste delen av kveiten. Stekes i ovnen på nederste rille ved 180 grader til den har ca. 50 grader i kjernen, da er den fortsatt saftig. Det tar ca. 20 minutter avhengig av tykkelsen på kveitestykket.
Grønnsaker: Skjær fennikel, sukkererter og eple i små biter. Kok opp lettsaltet vann. Kok fennikelen i ca. 1 minutt, ha deretter i delte sukkererter. Kok videre i ca. 1 minutt. Hell av vannet og damp dem lett. Eplebitene skal ikke kokes.
Saus: Finhakk sjalottløk og grovhakk hvitløk. Ha det i en panne med olje og surr det sammen med kardemomme og stjerneanis til løken er blank. Hell over eplejuice og hvitvin og kok det inn til det halve. Tilsett fløte og kok til det halve igjen. Sil sausen og pisk inn smøret helt til slutt og smak til med salt, pepper og sitronsaft.
Potetmos: Skrell og del potetene i biter og kok dem møre. Hell av vannet og damp bitene lett. Mos dem med en potetstapper, tilsett smør og fløte. Rør alt godt sammen. Smak til med salt og pepper.
Gulrotpuré:Skrell og del gulrøttene i biter. Kok dem i vann til de er møre. Hell av vannet og damp dem. Ha gulrøttene over i en foodprosessor sammen med smør og kjør til mos. Smak til med salt og pepper.
Ha mandelflakene på et bakepapir på et stekebrett og drypp over litt olje. Stekes i ovnen på midterste rille ved 150 grader til flakene er gylne og sprø, ca. 10 minutter. Dryss på litt flaksalt og hakket timian.
Dra skinnet av kveiten og del fisken i passe store stykker. Legg opp potetmos på tallerkenene, legg på fiskestykker og topp med en skje gulrotmos. Hell saus rundt fisken og ha på grønnsaker og eplebiter. Pynt med mandelflak, litt urter og en båt fiken.