De første oppskriftene på munker ble allerede omtalt i en kokebok fra Arendal på tidlig 1900-tallet. De fylles med syltetøy og rulles i sukker! Et munkejern er laget av smijern for å tåle varmen. Den har syv hull, slik at du kan steke syv munker av gangen.
Ca. 25 stk.
250 g hvetemel
1 ts natron
1 ts bakepulver
½ ts vaniljesukker
1½ ss sukker
1 klype salt
3 egg
4 dl surmelk
Fyll:
1–2 dl blåbærsyltetøy
4 ss smør
1 dl sukker
Bland de tørre ingrediensene. Skill eggeplommer og hvite. Pisk inn eggeplommer og tilsett surmelk. Pisk eggehvitene stive og vend dem forsiktig inn.
Varm munkepannen og pensle godt med smør, da setter ikke røren seg fast når de stekes. Fyll alle hullene med røre, ca. ¾ fulle. Legg på en skje syltetøy på hver, pass på at syltetøyet blir dekket av røren. Stekes ca. 2 minutter på hver side, bruk gjerne en tynn lang pinne for å snu dem. Ta dem ut og rull dem i sukker. Avkjøles på rist, eller spises med det samme.