Få klarer å takke nei til et stykke av denne deilige bakte ostekaken med salt karamell og stekte epler. Rett og slett bare nam …
12 stk.
400 g havrekjeks
200 g smør
3 ss sukker
Fyll:
600 g kremost naturell
200 g sukker
1 ss vaniljesukker
3 dl seterrømme
3 egg
1 eggeplomme
Salt karamell:
200 g sukker
1 dl vann
75 g smør
2 dl kremfløte
2 klyper salt
1 ts vaniljesukker
Stekte epler:
3 røde epler
1 ss smør
50 g hasselnøtter
Kake: Kle formen med bakepapir. Knus kjeksen til fine smuler. Smelt smør i en kjele. Bland sammen kjekssmuler, smør og sukker. Trykk kjeksblandingen jevnt ut i bunnen av formen og opp langsmed sidene. Stek bunnen ved 180 grader i 10 minutter.
Visp osten glatt og kremete i en kjøkkenmaskin. Visp gradvis inn sukkeret ved lav hastighet. Tilsett vaniljesukker og rømme. Visp alt godt sammen og rør inn ett og ett egg og til slutt eggeplommen. Ikke rør for mye etter at eggene er tilsatt.
Hell ostemassen over bunnen og stek kaken ved 180 grader i 50–60 minutter. Ostemassen skal bli fast, men fortsatt være litt «dissete» i midten. Skru av ovnen, sett ovnsdøren på gløtt og la ostekaken stå i ovnen ytterligere 30 minutter. La ostekaken stå i kjøleskapet minst 4 timer, og helst natten over.
Salt karamell: Ha sukker og vann i en kjele og kok opp. La alt småkoke til sukkeret blir gyllen karamell. Tilsett smør i biter og rør det inn i blandingen. Tilsett kremfløten, litt av gangen og la alt koke noen minutter til ønsket tykkelse på sausen. Rør til slutt inn salt og vaniljesukker. Hell over i et glass og avkjøl sausen.
Stekte epler: Del eplene i tynne båter, behold gjerne skallet på. Ha litt smør i en panne og stek dem noen minutter. Tilsett litt av karamellen og la alt småkoke noen få minutter til.
Pynt midten av kaken med karamelliserte epleskiver og hell over ekstra karamell om du ønsker. Strø over litt nøtter like før servering.
Tips! Du kan bytte ut epler med pærer for variasjon.