Denne gryten er superenkel å lage, men kjøttet trenger litt koketid. Men om du lager den dagen i forveien er det bare har å varme den opp igjen en kald og hustrig dag.
4 porsjoner
1 kg bog av storfe u/ben
2 ss smør
1 l kjøttkraft
evt. 2 terninger buljong± 1 l vann
1 nett delikatesse løk
1 beger sjampinjong
1 ss smør
4 gulrøtter
1 liten kålrot
1 boks crème fraîche
3–5 ss solbærsaft
1 brokkoli
1 ss tyttebær
1 ts salt
½ ts pepper
3 ss maisenna jevner
Skjær kjøtt i store terninger, ca. 4×4 cm.
Varm en gryte og ha i smør. Når det bruser er det klart til å ha i kjøttet. Brun kjøttet i flere omganger, slik at det får en jevn, fin farge over det hele. krydre med litt salt og pepper.
Tilsett kjøttkraften, legg på lokk, senk varmen og la kjøttet trekke rett under kokepunktet i ca. 2 timer eller til kjøttet er helt mørt. Skrell løkene og behold de hele. Stek løkene til de er gylne og myke i litt smør sammen med de hele sjampinjongene. Rens gulrøtter og kålrot og del i skiver og terninger. Tilsett hele løk, sjampinjong, eller delt i to sammen med gulrøtter og kålrotbiter i gryten og la alt koke med de siste 15 minuttene.
Tilsett crème fraîche og la det småkoke noen minutter. Smak til med solbærsaft for å runde av smaken.
Rens og del brokkolien i buketter, kok den lett mør i en kjele med vann. Hell av vannet og ha bukettene i gryten like før servering sammen med noen hele tyttebær.
Jevn med litt maisenna jevner for å tykne den. Smak til med salt og pepper,
Server gjerne hjemmelaget potetmos og tyttebærsyltetøy ved siden av.