Alle innlegg Oppskrifter Pannekaker Vafler

Sve­ler

0 Flares 0 Flares ×

Lap­per el­ler sve­ler har ster­ke tra­di­sjo­ner langt til­ba­ke i tid i Norge. Sve­ler er den nors­ke ur-ka­ken fremfor noen. I gam­le da­ger drakk vi lite vann, men had­de kyr og fikk i oss mye sur­melk. Res­te­ne ble rørt ut med det som fan­tes av egg, suk­ker, smør og hve­te­mel og stekt på steinplate. Sve­le­ne el­ler lap­pe­ne ble an­sett som fest­mat og ser­vert til lør­dags­kaf­fen gjer­ne sam­men med si­rup, røm­me og syl­te­tøy.

ca.15 stk.

5 egg
2½ dl suk­ker
1 top­pet ts. nat­ron
1 top­pet ts. horn­salt
1 l kul­tur­melk
1 l hve­te­mel
75 g smør
Tilbehør:
1 boks rømme
100 g bringebær
100 g Jordbær
50 g blåbær
4 ss honning

Ha egg, suk­ker, nat­ron og horn­salt i en bol­le og visp godt, gjer­ne med en miks­mas­ter. Til­sett kul­tur­mel­ken og hve­te­me­let og vend det inn i dei­gen. Smelt smør i en kje­le, av­kjøl litt før den hel­les i og ven­des inn i røra.

La rø­ren stå og svel­le ca. 20 mi­nut­ter før ste­king.

Stek så sve­ler i varm ste­ke­pan­ne el­ler på takke. Bruk litt smel­tet smør i pan­nen el­ler på tak­ken un­der ste­kin­gen.

Legg gjer­ne dem opp på hver­and­re og pynt gjer­ne med røm­me, fris­ke bær og frukt. Ring­le gjer­ne over si­rup, hon­ning el­ler løn­ne­si­rup.

El­ler ser­ver ny­stek­te sve­ler med smør og suk­ker, røm­me, syl­te­tøy el­ler brun­ost.

0 Flares Facebook 0 Google+ 0 Twitter 0 LinkedIn 0 0 Flares ×