Finnbiff er en super middag både til fest og hverdag. Server med rørte tyttebær og kokte poteter eller potetmos. Det passer også å servere kokte eller stekte poteter til, samt brokkoli, gulrøtter eller rosenkål om du ønsker.
4 porsjoner
400 g reinsdyrskav
2 ss smør til steking
250 g frisk sjampinjong
150 g bacon
50 g kantareller
1 dl vann
3 dl seterrømme
1 dl melk
3 skiver ekte geitost
5 knuste einebær
1 neve timian
Potetmos:
10 mellomstore potet
2 dl melk
2 ss smør
½ ts salt
¼ ts pepper
¼ ts revet muskatnøtt
Finnbiff: Ta reinsdyrskav ut av fryseren og legg det noen minutter på kjøkkenbenken. Det er best å steke skavet halvtint.
Del sjampinjong sopp i båter og bacon i små terninger, behold kantarellen hel og brun alt raskt i en gryte.
Varm en stekepannen og ha i litt smør. Stek skav i flere omganger på høy varme til det begynner å få farge. Ha det over i gryten.
Tilsett vann, kok opp og senk varmen. La det hele småkoke i 10 minutter.
Tilsett rømme, melk, geitost, knuste einebær og timian, og la gryten trekke ved lav varme i 5 minutter. Smak til med salt og pepper.
Potetmos: Skrell poteter og kok dem møre, uten salt i vannet. Hell av vannet og damp dem lett.
Varm opp melken til rett under kokepunktet.
Mos potetene og rør inn smør. Ha i litt og litt varm melk av gangen. Rør godt underveis. Smak til med salt, pepper og muskat.
Rørte tyttebær:
200 g tyttebær
100 g sukker
Bland bær og sukker i en bolle og visp eller rør godt sammen. Rør til en del av bærene er knust, men la gjerne noen være hele. Du kan også lage rørte tyttebær i hurtigmikser, men da må det gå fort, så syltetøyet ikke blir for fin most! Rørte tyttebær kan godt fryses, og det kan også godt lages av tyttebær som har vært fryst. Tilpass sukkermengden etter smak og behag.
Dryss over litt frisk timian og server finnbiffen med potetmos og rørte tyttebær til.