Fårikål
Alle innlegg Gryter Kjøtt Oppskrifter

Fårikål – vår supersaftige nasjonalrett

0 Flares 0 Flares ×

Tidlig på 70-tallet ble fårikål kåret til Norges ubestridte nasjonalrett i Nitimen. Retten svever mellom husmannskost og festmat, men uansett status: En rykende varm gryte midt på bordet er verdens beste grunn til å samle familie og venner. Noen liker å jevne fårikålen. Strø da litt hvetemel (1-2 ss) mellom lagene.  Ønsker du ikke finne hele pepperkorn i fårikålen, da kan du legge pepperkornene i en egen beholder og ta den opp når du serverer gryten.

4 porsjoner

1½ kg fårikålkjøtt

1½ kg hodekål

4 ts hel pepper

2 ts salt

3 dl vann

Pynt:

1 bunt kruspersille

Del hodekålen i båter.

Legg kjøtt og kål lagvis i en gryte. Strø salt og pepper mellom lagene. Pepperkornene kan legges i en pepperholder eller flyte fritt omkring.

Hell på vann. Kok opp og la fårikålen trekke på svak varme til kjøttet er mørt. ca. 1–2 timer.

Fårikålen serveres rykende varm på varme tallerkener.

Serveres med kokte poteter, og gjerne med tyttebær til.

Slik blir du kvitt lukten av fårikål i huset:

1. Sett frem flere skåler med kaffegrut og/eller eddik. Disse vil absorbere lukt.

2. Sett frem skåler med oppkuttet eple, løk eller sitron, disse er kjent for å være effektive luktfjernere.

3. Mens du koker fårikålen, skal det hjelpe å samtidig koke en liten kjele med vann, hvor du har i sitronskall, krydder eller urter. La det koke uten lokk. Dampen skal etter sigende både lukte godt og fjerne vond lukt.

4. La kjøkkenviften stå på både under matlagingen og en god stund etterpå.

5. Vask kjøkkenbenken med sterk såpe etter matlagingen. Bruk gjerne grønnsåpe med lukt av furunål.

6. Brenn av fyrstikker rundt omkring i huset. Kullet som sitter igjen på fyrstikken skal visst trekke til seg vond lukt.

7. Bak en skikkelig god dessert eller kake som lukter sterkere enn fårikålen. Kanskje en krydderkake kunne være noe?

 

 

 

 

0 Flares Facebook 0 Google+ 0 Twitter 0 LinkedIn 0 0 Flares ×