Denne kaken får ben å gå på når den settes på kakebordet. Den er utrolig saftig, men ganske mettende. Så skjær gjerne små biter og legg på fat. En deilig salt karamellsaus passer perfekt på toppen.
15 stk.
6 egg
200 g brunt sukker
200 g sukker
240 g hvetemel
1½ ts. bakepulver
1½ ts. vaniljesukker
1½ ts. kanel, malt
1½ ts. kardemomme, malt
1 ts. ingefær, malt
½ ts. allehånde, malt
½ ts. nellik, malt
200 g smør
6 dl gulrot, revet
200 g mandler grovhakkede
Glasur:
300 g kremost, naturell, romtemperert
200 g smør, romtemperert
1–2 pk. melis
1 ss sitronskall, finrevet
½ sitron, saft
1 ts. vaniljesukker
Salt karamellsaus:
1 dl vann
4½ dl sukker
3 dl kremfløte
150 g smør
3 ts. flaksalt
Pynt:
1 sharonfrukt
15 mynteblader
Visp egg, brunt sukker og sukker til eggedosis. Bland det tørre og rør det inn i eggedosisen. Rør inn smør, gulrøtter og mandler.
Kle en liten langpanne med bakepapir, 30×40 og hell i røren. Stekes i ovnen på midterste rille ved 175 grader i ca. 40 minutter. Avkjøl kaken på rist.
Glasur: Visp sammen ost, smør og vanilje. Bland inn melis og limesaft og revet skall.
Karamellsaus: Ha vann og sukker i en tykkbunnet kjele og kok på lav til middels varme. Kok til sukkeret får en lys gyllen farge. Ikke rør mens sukkeret smelter og blir gyllent.
Ta kjelen av platen og rør inn smøret.
Tilsett fløte under omrøring og sett kjelen tilbake på plata. Kok opp og rør til glatt og fin saus.
Del gjerne kaken i to lag og smør litt glasur mellom lagene, dekk kaken med resten av glasuren og hell litt karamellsaus over når den serveres. Pynt med skiver av sharonfrukt og mynteblader.
Tips! Du kan utelate salt i karamellsausen om du ønsker en tradisjonell karamellsaus i stedet for.