Eplekake er manges favoritt, her er en eplekake med kremost, eplemos og nøttetopping. Denne er fyldig og metter mange. Eplene kan byttes ut med pærer eller annet syltetøy som bringebær, aprikos eller jordbær om du ønsker en variasjon til epler.
Ca. 15 stk.
10 dl hvetemel
3 dl brunt sukker
200 g mandelmel
400 g kaldt smør
Ostekrem:
600 g kremost
3 dl sukker
5 egg
Eplemos:
1½ kg epler
2 dl vann
600 g sukker
Evt. 6 dl eplemos
Topping:
400 g hasselnøtter
1 ss smør
200 g sukker
Tilbehør:
4 dl kremfløte
Skrell epler og ta ut kjernehus. Del eplene i biter og kok de knapt møre i vann tilsatt sukker. Avkjøl.
Smuldre mel, sukker, mandler og smør til en smuldredeig. Eller ha alt i en food processor og la maskinen gå til alt er smuldret.
Trykk ut deigen i en langpanne dekket med bakepapir, 30×35 cm.
Stekes i ovnen på midterste rille ved 175 grader i ca. 18 minutter.
Visp kremost, sukker og egg til en jevn blanding, bre ostekremen over den varme bunnen og stek ytterligere ca. 20 minutter.
Bre eplemos over. Finhakk hasselnøtter, smelt smør og ha dem i en stekepanne sammen med sukker. Stek dem til de får en gyllen farge og sukkeret er oppløst. Avkjøl.
Strø nøttene over og stek videre ca. 15 minutter. Avkjøl kaken. La den stå kjølig i ca. 3 timer eller til dagen etter.
Del kaken i ruter eller trekanter. Server gjerne med mer eplemos og pisket krem på toppen.