En vakker kake som passer perfekt på kakebordet. Og det beste er at den smaker nydelig med en varm kopp kaffe.
10 stk.
300 g smør
250 g sukker
400 g hvetemel
2 ts. bakepulver
6 eggeplommer
400 g frosne bringebær
6 dråper rød konditorfarge
Marengs:
6 eggehviter
1 klype salt
1 ts. sitronsaft
200 g sukker
100 g mandler
Bringebærsaus:
1/2 dl vann
1 dl sukker
½ ts. vaniljesukker
400 g frosne bringebær
2 ts. potetmel
½ dl vann
Rør smør og sukker til det er lyst og luftig.
Tilsett hvetemel, bakepulver og eggeplommer.
Tin frosne bringebær og press ut væsken av bringebærene, ca. 2 dl.
Tilsett bringebærsaften i deigen og tilsett rød konditorfarge til ønsket farge. Pass på at du ikke rører for mye, da blir deigen seig. Dekk en liten langpanne, 25×35 cm, med bakepapir og fordel deigen i langpannen.
Visp eggehviter stive med en klype salt og litt sitronsaft. Tilsett sukker litt og litt mens du pisker til marengsen blir stiv og blank. Fordel marengsen over deigen.
Stekes i ovnen på midterste rille ved 175 grader i ca. 30 minutter. Avkjøl kaken. Blir toppen litt brun, legg på et bakepapir på toppen. Avkjøl i formen.
Kok opp vann og tilsett sukker. Ha i frosne bringebær, kok raskt opp og rør rundt. Mos med en stavmikser. Sil sausen gjennom et dørslag slik at du fjerner steinene. Ha den tilbake i kjelen og tilsett potetmel og vann i en jevn stråle. Kok opp til du får en stor boble. Avkjøl sausen.
Skjær kaken i biter og pynt med friske bringebær og sitronmelisse på toppen. Hell litt saus over og server.
Tips!
Dette er en variant av den folkekjære Kvæfjordkaken, forskjellen er at bunnen har fått en syrlig bringebærsmak, sammen med knasende marengs på toppen.