Lakseburger er et sunnere alternativ til vanlig burger og smaker fortreffelig!
4 porsjoner
600 g laksefilet
2 vårløk
4 ss gressløk
½ rød chili
1 ts salt
¼ ts pepper
4 hamburgerbrød, grove
2 ss olje
Tilbehør:
4 salatblad
1 avokado
8 ringer syltet rødløk
1 dl sursøt chilisaus
Aioli:
4 eggeplommer
1 ss sitronsaft/vineddik
2 båter hvitløk
4 dl solsikkeolje
½ ts salt
¼ ts pepper
Finhakk laksen og ha det i en bolle. Finhakk vårløk, chili og gressløk og bland det med fisken. Krydre med salt og pepper og rør til fiskefarsen henger godt sammen.
Form fire flate burgere av farsen, og stek burgerne i en stekepanne over middels høy varme i to minutter på hver side.
Aioli: Bruk en bolle som er smal og høy og en god visp. En hurtigmikser kan også brukes.
Ha eggeplommer og salt i bollen og visp til de er lyse og tykke. Finhakk hvitløk. Og bland inn hvitløk, sennep og halvparten av sitronsaft/vineddik.
Spe forsiktig med oljen mens du fortsetter å vispe – en teskje om gangen er nok å starte med. Øk etter hvert mengden olje. Pass på at aiolien hele tiden er glatt og blank. Blir den for tykk kan du justere konsistensen med litt vann.
Smak til med krydder og sitron/eddik. Ferdig aioli skal være så tykk at den holder fasongen.
Hamburgerbrød: Varm brødene i et vaffeljern, da blir de sprø og får også en artig form. Legg burgerbrødet på en tallerken, topp med salat, avokado i skiver, burger og syltet rødløk. Topp med sursøt saus og aioli om ønskelig.
Aioli med smak!
Prøv med urter som basilikum, dill eller koriander, hakket soltørket tomat eller chili. Ha aioli i glass med lokk og oppbevar i kjøleskap, ca. 1 uke.