Sommeren er definitivt ikke over, snart er det helg og august byr på varme og gode dager. Så hvorfor ikke invitere til en herlig sommerfest og nyte noen lette retter og noen gode viner. Her får du både vinanbefaling og noen herlige oppskrifter på gode retter som det passer å servere.
Start gjerne med en musserende og fyll på med litt hvitvin og noe rødvin i glasset!
Ha en strålende helg alle sammen!
Potetbåter med laks og rogn
4 porsjoner
500 g små, kokefaste poteter
¼ dl olivenolje
1 klype salt
Servering:
2 ss rømme
75 g rogn
½ neve gressløk
½ neve dill
½ rødløk
50 g røkelaks
Vask potetene godt og kok dem knapt møre i lettsaltet vann. Hell av kokevannet og damp potetene lett. Avkjøl og del potetene i to. Ringle litt olje over og strø over litt salt.
Topp hver halvdel med rømme, rogn, laks, finhakket løk, gressløk og dill. Lag gjerne noen med og noen uten laks.
Pull-apart brød
Nam! Perfekt til supper, grillmat eller som en egen liten kveldsrett.
4-6 porsjoner
1 loff
1 hel hvitløk
150 g meierismør
1 neve friske urter, basilikum, timian, persille
1 ts flaksalt
150 g revet ost
Skjær brødet i skiver på kryss og tvers, men ikke skjær helt igjennom. La brødet henge sammen i bunnen.
Finhakk eller press hvitløk fint og finhakk urter. Pisk smøret luftig sammen med hvitløk og urter. Fordel smøret og revet ost mellom alle bitene i brødet.
Pakk brødet inn i to lag aluminiumsfolie. Stekes på midterste rille ved 220°C, eller legg brødet ved siden av glørne i et bål eller på grillen i ca. 15 minutter til osten har smeltet godt og brødet har trukket til seg smør og urter. Bryt av biter og spis det når det er rykende varmt.
Mer smak! Fyll brødet med finhakket chorizo pølse, sprøstekt bacon og sterkere ost.
Melonsalat med sprøstekte kikerter
4 porsjoner
400 g (1 boks) ferdig kokte kikerter
1 ss olivenolje
1 båt hvitløk
2 ts spisskummen
½ ss paprikapulver
½ ts malt pepper
½ ts salt
Salat:
1 pk. crispisalat
½ granateple, frø
½ vannmelon
½ cantaloupe
½ honningmelon
ca. 30 g mandler
½ neve mynteblader
Dressing:
3 ss olivenolje
3 ss balsamicoeddik
Tilbehør:
200 spekeskinke
Kikerter: Skyll og tørk kikerter godt. Bland med krydder og olje. Hell ertene utover et bakepapirkledd stekebrett og stek på midterste rille ved 175° i ca. 45 minutter, eller til de er sprø og gyllenbrune. Vend dem noen ganger underveis.
Salat: Fordel salaten på et fat. Bruk et kulejern for å lage fine melonkuler. Om du ikke har det, kan du kutte melonen i terninger. Ha melonkuler over salaten sammen med stekte kikerter og granateplefrø. Dryss over grovhakkede mandler. Pynt med mynteblader.
Dressing: Bland olivenolje og balsamicoeddik og drypp over salaten like før servering. Server spekeskinke ved siden av.
Vær kreativ! Hvilke typer melon du bruker, er opp til deg. Dette er kun et forslag.
Helstekt indrefilet av svin med stekte Padrón
4 porsjoner
600 g indrefilet av svin
1 ts salt
1 ts pepper
2 ss rapsolje
Padrón:
400 g padrón
1 dl mandler
100 g fetaost
3 ss nøytral olje
1 klype flaksalt
Syltet rødløk:
2 rødløk
1½ dl vann
1 dl sukker
½ dl eplesidereddik¼ ts hel pepper
Gni svinefilet inn med salt og pepper, og brun den raskt på grillen eller i en panne. Skru ned varmen og stek den ferdig i pannen, eller legg fileten over på indirekte varme og grill videre i 15–20 minutter. Fileten er medium stekt på 65°C og gjennomstekt på 70°C. Bruk steketermometer. La fileten hvile i minst 10 minutter før den skjæres i skiver.
Padrón:
Skyll padrón i vann og rist av vannet. Grovhakk mandlene. Varm en stekepanne og tilsett olje. Stek padron i 3–4 minutter over høy varme til de begynner å mykne og får noen mørke flekker. Rør litt rundt underveis i stekingen. Tilsett mandlene mot slutten av steketiden.
Dryss over en klype salt, smuldre fetaost over og server med det samme.
Syltet rødløk:
Kok opp vann, sukker og eddik i en kasserolle og kok til sukkeret har løst seg opp. Legg i rødløk og pepperkorn. Kok opp, trekk kasserollen av platen og avkjøl.
Løken blir best om den får stå og utvikle smak en stund. Skal du oppbevare løken lenge, kan du fylle løken på rene glass og helle på lake til det dekker. Skru på lokk og oppbevar kaldt. Løken er holdbar minst to uker i kjøleskap.
Kylling- og pastasalat med brødkrutonger og kesamdressing
4 porsjoner
4 kyllingfileter med skinn
1 ts salt
½ ts pepper
1 ss Provencekrydder
1 ss smør
1 båt hvitløk
Pastasalat:
300 g penne pasta
1 bunt asparges
1 ts salt
1 klype sukker
¼ vannmelon
½ rødløk
1 avokado
10 små tomater
½ gl. soltørkede tomater
Krutonger:
6 skiver grovbrød
1 ss smør
½ neve timian
1 ts salt
½ ts pepper
Pynt:
1 boks bringebær
1 lime
¼ neve timian
Dressing:
3 dl kesam
1 båt hvitløk
½ ss flytende honning
½ lime, saft og skall
½ ts salt
¼ ts pepper
Tørk av kyllingfiletene med et tørkepapir. Strø på salt, pepper og provancekrydder. Varm en panne, smelt smør og la det bli gyllent.
Stek kyllingen med finhakket hvitløk med skinnsiden ned, til skinnet blir gyllent og sprøtt. Snu den og stek den videre til den er gjennomstekt i panne. Filetene kan også etterstekes i ovnen på midterste rille ved 200 grader i ca. 15 minutter, eller til termometeret viser 65 grader, ta de av pannen og la de hvile til de er avkjølte.
Kok pasta etter anvisning på pakken. Avkjøl pastaen.
Kok opp vann med litt salt og sukker. Kok aspargesen maks 2 minutter. Hell av vannet og avkjøl aspargesen i kaldt vann. Del asparges i biter.
Del vannmelonen i tynne skiver, rødløk i tynne båter, del og ta ut steinen av avokadoen og skjær den i tynne båter.
Vask og del tomatene i to. Vask salaten, rist den tørr, eller bruk en salatslynge og legg salaten på en fjøl eller et stort fat.
Legg på grønnsaker og frukt i ønsket mønster.
Lag krutonger av dagsgammelt brød, gjerne grovt. Skjær de i passe biter, varm en stekepanne med smør og stek dem gylne med finhakket timian, salt og pepper. Ønsker du andre smaker som hvitløk og andre krydderurter, bruk det du har tilgjengelig.
Ha kesam i en bolle, tilsett finhakket hvitløk, honning, limesaft og limeskall. Bland alt godt sammen og smak til med salt og pepper.
Topp salaten med krutonger, bringebær, limeskiver og timian.
Server dressingen ved siden av.
Drikkeanbefaling:
Musserende:
Lambrusco di Sorbara A Giuseppe
Varenummer: 17325701
Pris: 229,90
Land: Italia
Område: Emilia-Romagna
Drue: Lambrusco
Passer til: Aperitif. Sommerfest. Hagefest. Fisk, kylling, salater, pizza, antipasti osv
Duft/smak: Fruktig og litt krydret aroma av sitrus, røde bær og eple, litt drops, kjeks, kamfer og blomster. Ung og myk, preg av rips, sitrus, litt morell, drops, svale urter, eplekjerner og hint av kjeks
Toni Toni Hartl Sekt Brut Reserve 2018
Varenummer: 16376401
Pris: 289,90
Land: Østerrike
Område: Burgenland
Drue: Chardonnay 90%, Syrah 10%
Passer til: Aperitif. Sommerfest. Hagefest. Fisk, kylling, salater, pizza, antipasti osv
Duft/smak: Utviklet preg av modne og litt melne epler, sitrus, kjeks og nøtt, litt bakverk og mineraler.
Hvitt:
Ca’ Rugate Soave
Varenummer: 2246406
Pris: 459,90
Land: Italia
Område: Veneto
Drue: Garganega
Passer til: Fisk, kylling, salater, antipasti.
Ca’Rugate er en liten familieprodusent av kvalitetsvin i Soave. De driver 100% økologisk. En unik BIB laget på Ca’Rugates egne druer fra høytliggende vinmarker i Monforte d’Alpone. Druene høstes selektivt, mykpresses og lagres etter gjæring i stål. Målet er en frisk, tilgjengelig og balansert vin med solmoden frukt, uttalt mineralitet og Ca’Rugates kvalitetssignatur.
Bougrier Sauvignon Blanc Loire val de Loire, Frankrike
Varenummer: 14222901
Pris: 139,90
Land: Frankrike
Område: Loire
Druer: Sauvignon Blanc 100%
Passer til: Grillet fisk, kylling, svin, antipasti. Terrassen. Båten. Hagen. Hengekøya.
Duft/smak: Ung, fruktig og middels fyldig med fruktig preg av sitrus, eple og nesle, nøtt, litt krydder og mineraler.
Rosé
Planeta Rosé
Varenummer: 5089301
Pris: 184,90
Land: Italia
Område: Sicilia
Druer: Nero d’Avola og Syrah
Passer til: Grillet fisk, kylling, svin, antipasti. Terrassen. Båten. Hagen. Hengekøya.
Duft/smak: Aroma av eple, litt rips og jordbær, med hint av roser, granateple og grønne urter.
Saftig og ung med preg av sitrus, eple, litt rips og markjordbær, hint av mineraler.
Planeta er Sicilias ubestridte ledestjerne. Og Italias. Ingen slår i dag Planeta i renommé, kvalitet og mangfold på Sicilia. De har snudd verdens oppfatning av «Italias kornkammer» til å være en region i den ypperste kvalitetsklasse. Med kompromissløst kvalitetsfokus, unike viner, stor respekt for Sicilias historiske røtter og len lang rekke topp-produkter på såvel internasjonale som egne druesorter har Planeta egenhendig satt Sicilia på kvalitetsvinkartet en gang for alle, og samtidig plassert Italia på den internasjonale stjernehimmel. Alessio Planeta kåret til Wine maker of the year 2023. Familien kåret til Wine family of the year 2024.
Rødvin:
Lisa 1503 Rosso d’Artista
Varenummer: 13692306
Pris: 429,90
Land: Italia
Druer: Primitivo og Sangiovese
Passer til: Grillmat / Barbeque. Sparerib. Chicken nuggets. Glaze.
Duft/ smak: Krydret og ungdommelig preg av morell, modne mørke bær og plommer, litt fat og sjokolade. God fylde og fasthet, litt sødme, preg av modne mørke bær, plommer, litt tørket frukt, fat og urt.
Lisa 1503 prydes av Leonardo da Vincis berømte maleri. Kunst og vin i vakker forening. Laget på de tradisjonelle druene primitivo og sangiovese som dyrkes sør i Italia. Den myke og lett sødmefulle frukten virker innbydende og går perfekt til de klassiske grillrettene om sommeren, i tillegg til å være en god «kosevin» for de lange sommerkvelder med pledd over fanget.
Musella Drago Valpolicella Superiore BIO
Varenummer: 7401901
Pris: 229,90
Land: Italia
Området: Veneto
Druer: Corvinone 30%,Rondinella 5%, Corvina 60%, Barbera 5%
Passer til: Fisk, lyst kjøtt og svin
Duft/ smak: Litt utviklet og med god fylte, krydret aroma med preg av morell og kirsebær,jordbær, litt tørket frukt, lær og urt. Hint av fat.