Vakre boller formet som en krans med deilig fyll, kan det bli bedre!
Ca. 12 stk.
200 g smør
3 dl fløte
3 dl skummet surmelk
50 g gjær
2 egg
2 dl sukker
1 kg hvetemel
Fyll:
1 porsjon vaniljekrem
1 pk. sjokoladeknapper
Pensling:
1 egg
Smelt smør i en kjele og tilsett fløte og surmelk. Varm opp til ca. 30 grader. Ha væsken over i en bakebolle og tilsett gjær, egg, sukker og hvetemel. Elt til deigen slipper bakebollen. Legg over et klede og la deigen heve, ca. 1t
Lag en porsjon vaniljekrem eller kjøp ferdig.
Ha deigen på et melet bakebord og trill ut til en lang pølse. Del i 12 like store emner.
Kjevle ut emnene til ca. 8×10 cm. Legg en vannrett stripe med vaniljekrem på 1/3 av deigen og legg på et lag med sjokoladeknapper. Brett enden av deigen over fyllet, slik at fyllet dekkes. Lag så loddrette striper gjennom deigen med en kniv. La det være igjen en kant nederst. Rull den så sammen til en pølse hvor mønsteret blir på oversiden.
Se illustrasjon.
Form deretter pølsen til en kringle og sett den på en bakepapirkledd plate. Heves under et klede i ca. 40 minutter. Pensle over med lett sammenpisket egg.
Stekes på midterste rille ved 200 grader i ca. 15 minutter, eller til de er gjennomstekt. Strø gjerne et lag med melis eller ringle melisglasur over ved servering.
Tips! Usikker på om de er ferdig stekt? Bank lett på toppen og hør om du hører en hul lyd.