Påsken er rett rundt hjørnet, og for mange av oss blir den tilbrakt på fjellet eller ved sjøen eller bare rett og slett hjemme. Påske er forbundet med gode middager med lam på tallerkenen. Men å spise lam til påske er en ganske ny tradisjon for oss nordmenn. Påskelam er en gammel jødisk religiøs skikk, men det er ikke usannsynlig at Norge også er blitt påvirket av disse religiøse tradisjonene, selv om vi ikke har hatt tradisjon med å slakte lam til påske. Våre naturgitte forhold, har satt begrensninger for dette. Men med fryseboksen har det blitt lettere. I butikken bugner det nå av godt lammekjøtt og vinen finner du i hyllene på vinmonopolet. Så her har jeg samlet noen gode og smakfulle finner du noen gode og smakfulle oppskrifter, både det tradisjonelle påskelammet med tradisjonelt tilbehør, men også andre som kan pirre nysgjerrigheten.
Festfine lammeskanker med gulrotpure
Matstyling: Kristin Jøtun, Foto: Kim Holthe
(4 – 6 porsjoner)
4 lammeskanker
1 ss timian
1 ts rosmarin
1 ts salt
1/4 ts pepper
2 store løk
4 store gulrøtter
3 silker stangselleri
1 buljongterning
5 dl vann
2 flasker mørkt øl – helst Porter eller annet mørkt/bittert øl
30 g mørk sjokolade, 70 %
8 båter hvitløk
Gulrot-potetpurè
500 g mandelpoteter
100 g gulrøtter
400 g kålrot
4 ss smør
3 dl fløte
1 ts salt
½ ts hvit pepper
Krydre og brun kjøttet i en gryte.
Rens og del løk, gulrøtter og stangselleri grovt og ha det i gryten.
Tilsett øl, buljong, vann, sjokolade og hvitløksbåter.
Gi alt et oppkok, dekk gryten til med tett lokk eller aluminiumsfolie,
og sett den nederst i ovnen ved 150 °C. La gryten stå i ovnen til kjøttet er helt mørt, 2 – 3 timer.
Virker sausen litt tynn, kan du ta ut kjøttet og la sausen koke litt inn før serveres.
Skrell poteter, gulrøtter og kålrot del dem i biter og kok dem møre i vann.
Damp dem tørre og mos dem grovt eller fint alt etter hvordan du vil ha den
Tilsett smør og fløte og bland det sammen. Smak til med salt og pepper.
Det er viktig å lage puréen raskt etter at potetene er kokt ellers kan den lett bli klumpete.
Server lammeskanker med sausen og rotmos. Ønsker du mer grønt kan du gjerne servere sukkerter, brokkoli eller rosenkål til.
Drikkeanbefaling:
Champy Pernand-Vergelesses 1er Cru Les Vergelesses
MAISON CHAMPY
Klassisk Premier Cru Burgund til en flott pris. En saftig og svært tilgjengelig 2022 årgang av Pernand-Vergelesses 1er Cru fra Maison Champy. Vinen gjennomgår tradisjonell vinifikasjon og fermentering med stedegen gjær på fat. Vinen har fruktig preg av jordbær og kirsebær, balansert med hint av fat, urter og krydder. Med høy intensitet og konsentrasjon, samt god lengde, er dette den perfekte vinen for å skape uforglemmelige øyeblikk ved bordet.
Kr 379,00
Lammestek med klassisk tilbehør
(4 porsjoner)
1 lammestek ca. à 1 kg
2 ts salt
1 ts pepper
4 stilker frisk rosmarin eller 1,5 ts tørket
5 båter hvitløk
1 løk
3 gulrøtter
1 l vann
Saus:
8 dl stekesjy
4 ss maizenna
1/4 dl solbærsaft eller rødvin
1 – 2 ss dijonsennep eller grov sennep
1 ts soyasaus
2 dl fløte
1 dl creme fraiche
½ ts pepper
½ ts salt
Fløtegratinerte poteter:
12 poteter
1 løk
1 ss smør
2 ts salt
½ ts pepper
3 dl kremfløte
1 dl melk
revet ost
Gni lammesteken godt inn med salt og pepper.
Del hvitløk i båter, stikk lommer i steken med en kniv og stikk inn hvitløksbåter og rosmarinkvaster.
Legg løk og gulrøtter i smurt langpanne eller ildfast form. Legg i steken og stikk inn steketermometer. Hell på ca.1 liter vann.
Stekes på nederste rille ved 125 grader i 2-3 timer. Når steketermometeret viser 62 grader er steken rosa, når det viser 70 grader er den gjennomstekt. La steken hvile minst i 1/2 time innpakket i folie før den skjæres opp.
Du kan også langtidssteke ved 60 grader i 5 – 6 timer, men bruk steketermometer. Da vet du når du kan vente den ferdig. Du kan skru opp temperaturen litt på slutten til 180 grader om du ønsker, men da må du følge ekstra godt med, for det kommer til å gå raskt og så må du vite at det er på vei mye varme inn i steken, så pass på temperaturen. og la kjøttet få hvile på benken før det skjæres opp.
Det kan være lurt å svi av kjøttet i en stekepanne med litt smør. Legg så lammesteken i en ildfast form sammen med grønnsakene og følg oppskriften videre som for den andre
Lag så de fløtegratinerte potetene.
Vask og rens poteter og løk og skjær dem i skiver.
Legg potetene og løken i smurt, ildfast form. Ha på salt og pepper og hell fløte over. Sett potetene inn sammen med steken siste 45-60 minutter.
Ta ut steken og skru opp temperaturen til 200 grader, legg på osten og stek potetene videre i ca. 15 minutter, til osten har smeltet og fått gyllen farge.
Lammesaus:
Kok opp sjyen fra steken. Ha maizenna i en liten bolle og rør det ut i litt kaldt vann. Tilsett jevningen i en tynn stråle mens du rører godt. Tilsett fløte og smak til med solbærsaft/rødvin, sennep, soyasaus, salt og pepper.
Server steken med saus og fløtegratinerte poteter.
Kokte brekkbønner smaker godt ved siden av.
Drikkeanbefaling:
Bojador Vinho de Talha Amphora
ESPAÇO RURAL
Bojador er et personlig vinprosjekt fra vinmaker Pedro Ribeiro. Startet i 2010 i Vidigueira, med mål å fange essensen av Sør-Alentejo gjennom viner produsert fra nøye utvalgte gamle vinmarker. Med vekt på mineralitet, friskhet og eleganse, driver Bojador økologisk jordbruk og lav intervensjon. Vinene er alltid laget av field-blends som er fermentert med naturlig, stedegen gjær. Rik og kompleks nese av mørke skogsbær, plommer, hint blomster, urter og krydder. Med saftig og lang, mineralsk finish, er den et perfekt følge til påskens lammeretter.
Kr 264,80
Lam KLEFTIKO
Dom. des Tourelles Bekaa Valley Red
8 poteter
6 sjalottløk
1 paprika
2 gulrøtter
2 tomater
8 båter hvitløk
6 greiner oregano
6 greiner persille
1 kg lammekjøtt av lår eller bog
1 ts dijonsennep
1/2 dl hvitvin evt. eplejuice
1 dl olivenolje
2 ts tørket oregano
1 ts salt
1/2 ts nykvernet pepper
100 g fetaost
Sett stekeovnen på 180 grader varmluft.
Del potetene og sjalottløkene i to, paprikaen, gulrøttene og tomaten skjærer du i mindre biter, mens hvitløkfeddene kan være hele. Hakk opp oreganoen og persille. Ha alt dette over i en stor bolle.
Skjær vekk store spekkbiter fra lammekjøttet før du deler det i ganske store stykker, rundt 5 x 5 cm store. Ha kjøttbitene i bollen sammen med resten av ingrediensene, unntatt fetaosten, og bland alt godt sammen.
Legg i et flak med bakepapir i den ildfasteformen og ha over alle ingrediensene. Smuldre fetaosten over og hell over vinen eller juicen. Knyt sammen papiret med litt hyssing.
Sett formen i stekeovnen og la det steke i 2 ½ -3 timer. Åpne opp papiret og skru varmen opp til 230 grader og smuldre over fetaosten. Sett formen tilbake og stek i 10-15 minutter, til osten har fått en gyllen farge.
server gjerne pitabrød eller focaccia til.
Drikkeanbefaling:
DOM. DES TOURELLES
Domaine des Tourelles er Libanons eldste vinhus, hvor vinmaker Faouzi Issa
drifter etter økologiske prinsipper. Vinmarkene ligger høyt over havet,
og innhøstingen utføres for hånd. Naturlig fermentering med villgjær i gamle
betongtanker, mens modningen også foregår i betong. Dette gir en elegant og fyldig
vin med florale toner og en krydret duft av mørke bær, sorte oliven, pepper og lakris,
med en fast avslutning. Passer utmerket til kjøttretter av lam, vilt og storfe.
kr 549,99
Lammeskavpanne
(4 porsjoner)
400 g benfritt lammekjøtt, skav
2 ss smør
250 g frisk kantarell eller tørket evt annen sopp
3 dl fløte
4 ss friske tyttebær
1 ts salt
½ ts grovmalt pepper
timian
Brun kjøttet på sterk varme i 3-4 minutter i en stekepanne med smør.
Tilsett sopp og stek videre i et par minutter.
Tilsett fløten og kok opp. La det trekke ca. 10 minutter.
Rør i tyttebærene og smak til med salt og pepper.
Pynt gjerne med litt timian og tyttebær på toppen.
Server gjerne med potetmos eller kokte poteter ved siden av om du ønsker.
Drikkeanbefaling:
Fenocchio Langhe Nebbiolo
FENOCCHIO
Alberto Fenocchio sin Langhe Nebbiolo, med sin delikate dybde og smak av modne røde bær, tørket frukt, blomster, og urter, er en hyllest til Piemontes tradisjonelle vinmaking. Denne vinen er noe utviklet med en fast og lang ettersmak og en
utmerket følgesvenn til påskens smaksrike retter. Alberto Fenocchios engasjement for tradisjonelle metoder gir en unik vinopplevelse som beriker enhver påskefeiring
Kr 219,90