Det ligger mye kjærlig i en pizzadeig. Denne oppskriften er perfekt når du ønsker å lage pizza. Hvis du synes det virker som litt i overkant mye deig, så er det bare fordi det faktisk er lettere å lage mye deig enn en liten porsjon. Ingrediensene er billige og det hender at den første pizzaen man prøver seg på ikke blir så vellykket. Da er det greit å ha deig i reserve! Eller lag en god forcaccia av restene om du ønsker.
1 dl olivenolje, god
0.25 pakke gjær, eventuelt 3 g tørrgjær
1 ss sukker
1 kg mel, helst «00» pizzamel, sikte
1 ss salt
Bland vann, olivenolje, gjær og sukker sammen i en kjøkkenmaskin med eltekrok i cirka 3 minutter til det er godt blandet.
Tips
Det beste resultatet får du jo lenger du venter. Det kan være smart å lage deigen om morgenen så den er klar til kveldens måltid, men det aller beste resultatet får du hvis deigen får lov til å stå natten over i kjøleskapet, såkalt kaldheving.
Hvis du har deig til overs etter en pizzaseanse, så ikke kast den. Spar den heller i kjøleskapet til neste gang og bland den inn i den nye deigen. Den tilfører fin karakter og tekstur til den nye deigen.
Hvis du har mye deig til overs og ikke akter å spare på den, så ha den i en oljet langpanne og lag focaccia. Da har du brød til neste dag!
Hvis du vil ha en pizzabunn hvor skorpen er litt sprø, så tilsett 1 ss rødvinseddik i deigen mens den eltes.