Lyst til å gjøre som svenskene å lage en smørbrødkake? Denne smakfulle smørbrødkaken passer perfekt når du har noe å feire!
6–8 PORSJONER
25 g smør
2 ½ dl melk
25 g gjær
1 ts salt
1 ss sukker
400 g hvetemel
FYLL 1:
125 g leverpostei
125 g kremost naturell
1 båt hvitløk
2 ss sitronsaft
FYLL 2:
6 hardkokte egg
2 dl lettrømme
1 dl lettmajones
2 ts tørket gressløk
1 rød chili
1 ts karri
1 ts sitronsaft
4 dråper tabasco, kan utelates
½ ts sukker
½ ts salt
½ ts pepper
PYNT:
1 beger crème fraîche orginal, 35 %
1 pk ruccula
12 skive roastbiff
1 boks krepsehaler
8 skiver røkelaks
12 kapers med stilk
12 sorte oliven
tørket gressløk
Smelt smør. Ha i melk og varm til 37 grader.
Løs opp gjæren i melken. Tilsett salt og sukker.
Rør inn melet. La deigen heve i 1 time.
Smør en springform (24 cm). Kna deigen og trykk den ut til et jevnt lag i formen. Etterhev i 40 minutter.
Stekes i ovnen på nederste rille ved 200 grader i 20 minutter. Snu formen på et bakepapir og avkjøl. Del brødet i tre.
FYLL 1:
Ha leverpostei, kremost og hvitløk i en foodprosessor. Spe med litt sitronsaft og smak til.
FYLL2:
Kok eggene, avkjøl i kaldt vann og del dem i grove biter. Del chilien i to og skrap ut frøene og finhakk dem. Rør godt sammen rømme, majones, gressløk, chili og karri. Smak til med sitron, sukker, tabasco, kan utelates, salt og pepper.
Sammensetting av smørbrødkaken:
Pisk crème fraîche til kremkonsistens.
Smør fyll 1 på den nederste bunnen. Legg på brødlag nummer to og smør på fyll 2. Legg på det siste brødlaget og smør pisket crème fraîche rundt hele som på en bløtkake.
Trykk tørket gressløk forsiktig rundt kanten på smørbrødkaken.
Legg på et lag med ruccolasalat og pynt med skiver av roastbiff, krepsehaler og røkelaks, cherrytomater, stilkkapers og sorte og oliven.
(Foto: Kim Holthe)