Imponer gjestene dine med å lage disse saftige hjemmelagde hamburgerbrødene. Perfekt følge til en digg hamburger på grillfesten. Dersom du lager flere enn dere spiser, kan de godt fryses og tas opp ved en senere anledning.
2 dl vann
2 ts.tørrgjær
2 dl helmelk
70 g. smør
4 egg
55 g. sukker
ca. 800 g. mel
2½ ts. salt
sesamfrø til topping av bollene
Ha romtemperert vann i en bolle og rør ut gjæren. Smelt smør i en kjele og hell i helmelk og varm til 37 grader. Ha væsken over i bakebollen og tilsett egg, sukker, hvetemel og salt. Og elt til deigen slipper bakebollen.
Dekk til bakebollen, enten med plast eller et klede og sett den til heving, i minst 1 timer.
Ha deigen over på et lett melet bord.
Brett deigen i tredjedeler fra topp til bunn og venstre mot høyre.
Legg den brettede deigen tilbake i bollen.
Dekk til med plastfolie eller et klede og la deigen heve igjen i 1 time ved romtemperatur
Hell deigen over på bordet og del deigen i 12 emner, de skal veie 125 g hver.
Form emnene til en rund ball, legg på en lett oljet overflate og dekk toppene lett med olje, og dekk deigen løst med plastfolie. Du kan bruke et halvt arksbrett for dette trinnet hvis du ikke har benkeplass.
Hvil og gjær deigbitene i romtemperatur i 15 minutter. (Hvileperioden er viktig for å tillate den endelige formingen av bollene til en tett runde uten å rive overflaten)
Etter 15 minutter, avdekke den avrundede deigen og dryss toppene lett med mel.
Form hver bolle til en tett runde og legg bollene på et bakeplater med bakepapir.
Etterhev hamburgerbollene i 1½ time eller til de er tredoblet i størrelse.
Pensle bollene med vann og strø over sesamfrø
Stekes i ovnen på midterste rille ved 200 grader i ca.15 minutter eller til de er gylne og ferdig stekt.
Avkjøles på rist.